3. februarja je bil za Občino Pivka pomemben dogodek, ponovno odprtje vrat Ekomuzeja Pivških presihajočih jezer.
Pred dobrim desetletjem, 27. septembra 2013, so prvič odprli vrata Ekomuzeja, s čimer so začeli pripovedovati zgodbo o naravi in življenju na tem posebnem koščku sveta.
Župan Robert Smrdelj, direktorica Zavoda za turizem Jana Gržinič, vodja Krajinskega parka Tadej Kogovšek ter dolgoletni vodnik v Ekomuzeju Andrej Godina, so nagovorili obiskovalce. Prireditev je povezovala Marjana Grčman, Jaka Furlan iz 7. razreda OŠ Pivka pa je interpretiral zgodbo o tem, čigavo je (ali bi moralo biti) Petelinjsko jezero.
Uradnemu delu je sledil ogled prenovljenega Ekomuzeja ter voden sprehod do Petelinjskega jezera, ki je bilo čudovito, polno vode in zamrznjeno.
Pri prenovi Ekomuzeja smo posebno pozornost namenili vsebini in novim pristopom v interpretaciji ter zagotavljanju popolne dostopnosti za gibalno ovirane osebe. Po zaključku prenove ponuja Ekomuzej Pivških presihajočih jezer izboljšano doživetje za obiskovalce ter še bolj poudarja pomen ohranjanja narave tega izjemnega območja.
Več o samem dogodku, Ekomuzeju in prenovi, si lahko preberete TUKAJ.
Ekomuzej Pivških presihajočih jezer je odprt za obiskovalce ob sobotah in nedeljah od 10. do 16. ure. Ekomuzej bo odprt tudi ta četrtek, 8. februarja ob kulturnem prazniku, od 10. do 16. ure. Vnaprej najavljene skupine lahko Ekomuzej obiščejo po dogovoru. Še posebej pa vabijo vse občane občine Pivka, da izkoristijo prost vstop v Ekomuzej.
Spletno uredništvo,
Vir: https://www.pivka.si/
Avtor slike: Valter Leban