Policisti policijske uprave Koper so od petka 19.4. pa do danes obravnavali 69 nezakonitih prehodov meje od tega na območju Ilirske Bistrice kar 59. 14 jih je zaprosilo za mednarodno zaščito.

Tako množično povečanje nezakonitih prehodov meje, upravičeno skrbi okoliške prebivalce, ki bodo na nevzdržne razmere opozorili s protestnim shodom, ki bo to soboto 27. aprila s pričetkom ob 9.00 v Jelšanah.

Minister Poklukar poskuša pomiriti lokalno prebivalstvo

Na lokalnem posvetu s prebivalci je včeraj minister Poklukar poskušal pomiriti prebivalce s trditvami, da policija dobro varuje mejo, vendar jih ni prepričal, saj so prebivalci naveličane nenehnega srečevanja z migranti na svojih dvoriščih. Minister je še obljubil, da bodo proučili rešitve za odstranjevanje smeti, ki jih migranti puščajo za seboj.

Število nezakonitih prestopov meje se je povečalo

Podatki policije kažejo, da se je število nezakonitih prestopov državne meje letos občutno povečalo, v prvih treh mesecih za skoraj 150 odstotkov. Vendar pa ni bilo največ prehodov na območju Koprske policijske uprave, kamor sodi območje Ilirske Bistrice, temveč so tretjino vseh obravnavali v Nove mestu (539), sledi  Ljubljana (512) in šele na tretjem mestu je policijska uprava Koper (388). V celem lanskem letu je policija obravnavala 9149 ilegalnih prehodov meje, skoraj štirikrat več kot leta 2017.

Uredništvo