V občini Ilirska Bistrica ne skrivajo več svojih vsakodnevnih težav z ilegalnimi migranti, ki povzročajo velike nevšečnosti v njihovem lokalnem okolju. Zelo nezadovoljni so trenutno v Zdravstvenem domu Ilirska Bistrica, kjer morajo po vsakršni oskrbi ilegalnih migrantov razkužiti omenjeno ambulanto za 30 minut in se ne sme delati popolnoma nič. Takšnih primerov je letos veliko, to se jim dogaja najmanj enkrat na teden. “Situacija je taka, kadar policisti dobijo ilegalne migrante in je sum, da imajo kakšne bolezni ali pa ilegalni migranti zahtevajo zdravnika, jih pripeljejo v zdravstveni dom,” je kritičen Borut Rojc, predstavnik civilne iniciative Ilirska Bistrica.

Težave imajo tudi vozniki reševalnih vozil. V letošnjem letu je bilo kar 30 odstotkov takšnih intervencij, kjer so morali reševalno vozilo poslati na področje vasi Gumance, kjer pa ni signala in se reševalna vozila potem ne morejo odzivati v primeru nevarnosti. ” Ker je to urgentna situacija, oni nikoli ne čakajo in gredo preko vrste. Zdravnik opravi svojo delo, potem je potrebno ta prostor razkužiti in trideset minut notri ne sme biti nihče, prostor morajo prezračiti,” brez dlake na jeziku alarmantno situacijo v ilirsko-bistriškem zdravstvenem domu komentira Borut Rojc.

V lokalnem okolju Ilirske Bistrice ima zato tako občina kot tudi lokalno prebivalstvo dovolj vseh neprijetnosti in težav, ki jih povzročajo ilegalni migranti. “Po eni strani razumem, vendar to je obremenitev za naše okolje in to bi morali rešit na nek način. Vodstvo zdravstvenega doma tudi ni zadovoljno s to situacijo. Predstavniki občine so bili pred kratkim pri ministru Poklukarju in so ta problem tudi izpostavili. Mi že imamo tako ali tako že preobremenjene zdravnike v lokalnem okolju in take stvari jih še dodatno obremenjujejo,” opisuje situacije Rojc.

Zasvinjano območje z odpadki v okolici Ilirske Bistrice. (Foto Tjaša Kaluža, socialna omrežja)

Zasvinjano območje z odpadki v okolici Ilirske Bistrice. (Foto Tjaša Kaluža, socialna omrežja)

Intervencije reševalni vozil so zelo nevarne, ker nimajo mobilnega signala, poudarja župan Ilirske Bistrice Emil Rojc
Poklicali smo tudi župana Ilirske Bistrice Emila Rojca, ki brez dlake na jeziku opisuje resnost vseh nevarnosti, s katerimi se soočajo na terenu reševalna vozila na območju Ilirske Bistrice. “Obveščen sem s strani zdravstvenega doma, da prihaja do zastojev pri zdravstveni oskrbi naših občanov v primeru, da je potrebna intervencija za ilegalne migrante. Morajo prekiniti delo v ordinaciji, predvsem na urgenci. Prostore urgence je potrebno po končanem pregledu razkužit. Prav tako je potrebno razkužiti reševalna vozila, ki gredo na intervencijo na teren. Težave so tudi zaradi tega, ker nimamo na celotnem območju občine pokritega signala. Dogaja se, da morajo reševalci hoditi na teren na področje Gumancev, kjer ni mobilnega signala. Tukaj je težava, ker so v času, ko so na terenu, reševalna vozila odrezana od sveta. Seveda pa morajo intervenirati tudi ponoči. Moja ocena je, da je ta intervencija dokaj nevarna, zato bomo tudi prosili policijo, da jih v bodoče spremlja na terenu.”

Župan Ilirske Bistrice Emil Rojc sporoča o alarmantnih težavah reševalcev in zdravstvenih delavcev glede oskrbe ilegalnih migrantov v svojem lokalnem okolju. (Foto:STA)
Župan Ilirske Bistrice Emil Rojc sporoča o alarmantnih težavah reševalcev in zdravstvenih delavcev glede oskrbe ilegalnih migrantov v svojem lokalnem okolju. (Foto:STA)

Odkrili tabor, eden izmed migrantov pa je bil ves krvav, policisti pa so se okužili z garjami

Borut Rojc pa opiše eno izmed situacij v času poletnih mesecev, ko je do njih stopil krvav ilegalni migrant. ” Jaz lahko povem osebno izkušnjo. Takrat, ko so v Ilirski Bistrici odkrili tabor, kjer je bilo 120 ljudi. Bilo je v vasi Šembije poleti. Eden izmed migrantov nas je videl in prišel do nas. Ne vem, kaj je imel, nisem zdravnik. Predvidevam, da je imel prebavne motnje. Bil je ves krvav.  Po eni strani se bojim, da bodo prišle nalezljive bolezni v naše okolje ,glede na to, da so se policisti okužili z garjami. Nas malo skrbi, to ni kar tako. Lepo bi bilo, če bi država zato malce bolje poskrbela zanje in za nas”

Predstavnik Civilne iniciative Ilirska Bistrica Borut Rojc. (Foto: STA)
Predstavnik Civilne iniciative Ilirska Bistrica Borut Rojc ne more molčati glede težav v lokalnem okolju Ilirske Bistrice. (Foto: STA)

Opozarjali na nasilje, dokler res ni prišlo do nasilnih dejanj migrantov

V našem pogovoru Rojc izpostavlja primer nasilja migrantov do lokalnega prebivalstva. Opozarjali so Šarčevo vlado na morebitne nevarnosti, dokler do nasilja migrantov dejansko ni prišlo. “Mi smo opozarjali, da lahko pride do nasilja v Ilirski Bistrici. Zdavnaj prej, kot so posilili tisti dve punci v Ljubljani. V Ilirski Bistrici so v eno punco metali kamenje. Mi smo opozarjali, nam so govorili, da se to ne bo zgodilo. Žal se je zgodilo. Ni nam prijetno. Ker smo imeli že prvič prav, ne moremo verjeti na dano besedo.”

Ilirska Bistrica se spopada z resnimi težavami in nevšečnostmi zaradi ilegalnih migrantov. (Foto: Občina Ilirska Bistrica)
Ilirska Bistrica se spopada z resnimi težavami in nevšečnostmi zaradi ilegalnih migrantov. (Foto: Občina Ilirska Bistrica)

Vseeno mu je, kaj si bo mislila centrala Židanovih Socialnih demokratov

Borut Rojc je zelo razočaran nad odzivom vladnih oblasti v Ljubljani. Sam trdi, da enostavno morajo opozarjati na težave in nevšečnosti, s katerimi se spopadajo zaradi ilegalnih migrantov. Ob koncu pa je še dodal, da mu je popolnoma vseeno, kaj si bo mislila centrala stranke Židanovih Socialnih demokratov, katere član je tudi sam, saj mu je na prvem mestu skrb za ljudi v njegovi občini.

Uredništvo

Članek je bil prvotno objavljen TUKAJ.