“Pri nas pa, glede na zaporedje po dnevih, od prvega marca dalje, 1, 8, 12, 16, 25, 34, in danes sredi dneva že 57, se podvojitev, vsaj zaenkrat, zgodi na približno dva dni. Torej ne počasneje, kvečjemu hitreje kot okoli nas. Tudi, če se primerjamo z evropskim žariščem v Italiji – tudi tam je bila v začetku podvojitev nekako vsaka dva dni, potem pa se je približala trem dnem. Trenutno je torej pri nas slabše kot v Italiji,” je na Facebooku opozoril profesor matematike dr. Dragan Marušič.

Ministrstvo za šolstvo je zjutraj na omrežju Twitter objavilo, da so osnovno šolo Šmarje pri Jelšah zaprli. Mediji sicer poročajo, da je okužen tudi otrok. Minister Jernej Pikalo (SD) je sicer objavil, da se vrtec ne zapira.

dr. Dragan Marušič

Šokantni pa so podatki Dragana Marušiča, profesorja matematike s primorske univerze, ki je na podlagi matematičnih spremenljivk pojasnil, da podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) niso točni.

V svetu se število okuženih podvoji vsake štiri dni, pri nas na dva dni
Marušič je v sredo objavil posnetek, svetujemo ogled, v katerem pojasnjuje eksponentno funkcijo, ki se jo zadnje dni pogosto omenja v povezavi z rastjo novoodkritih okužb: “Ne bo držalo, da v Sloveniji okužba z novim koronavirusom raste počasneje kot okoli nas, tako pravijo na NIJZ. V zadnjih, približno treh tednih, se v svetu, če izvzamemo Kitajsko, število okuženih podvoji vsake štiri dni. Pri nas pa, glede na zaporedje po dnevih, od prvega marca dalje, 1, 8, 12, 16, 25, 34, in danes sredi dneva že 57, se podvojitev, vsaj zaenkrat, zgodi na približno dva dni. Torej ne počasneje, kvečjemu hitreje kot okoli nas. Tudi, če se primerjamo z evropskim žariščem v Italiji – tudi tam je bila v začetku podvojitev nekako vsaka dva dni, potem pa se je približala trem dnem. Trenutno je torej pri nas slabše kot v Italiji.

Prof. dr. Dragan Marušič o virusu COVID-19 in eksponentni rasti

Redni profesor matematike na Univerzi na Primorskem, Prof. dr. Dragan Marušič, je za UP budi pojasnil, kako je širjenje koronavirusa COVID-19 povezano z eksponentno rastjo in kateri ukrepi bi bili, glede na ugotovitve, najprimernejši za zajezitev oziroma vsaj upočasnitev širjenja okužbe. Vabljeni k ogledu. Vir za fotografijo šaha: https://dodona.ugent.be/en/exercises/11405563/Vir za fotografijo mrež: www.cusae.com

Gepostet von UP budi am Mittwoch, 11. März 2020

Članek je bil prvotno objavljen TUKAJ.

Uredništvo