Prvega septembra so se učenci po brezskrbnih počitnicah znova vrnili v šolske klopi. Letos so na Osnovni šoli Rudolfa Ukoviča Podgrad pozdravili 107 učenk in učencev.

V avli je točno ob 7.35 otroke od drugega do devetega razreda in učiteljski zbor pozdravil ravnatelj Matej Grahor, ki je učencem zaželel uspešno šolsko leto in jim obljubil, da bodo tudi letos organizirani številni izleti, potovanja in različne dejavnosti, ki jim bodo popestrile pouk in podarile dragocene izkušnje ter nepozabne spomine. Po uvodni predstavitvi so se učenke in učenci v družbi razredničark in razrednikov podali v matične učilnice, kjer so najprej imeli razredno uro, potem pa pouk po urniku.

Ob 9.45 so na šoli pripravili še posebno dobrodošlico za sedem nadobudnežev, ki so prvič prestopili šolski prag v družbi ponosnih staršev. Kot se za prvošolčke spodobi, jim je razredničarka nadela prepoznavne rumene rutke in jim pokazala garderobne omarice, kjer so se preobuli v šolske copate. V matični učilnici jim je predstavila, kaj vse jih čaka v prvem razredu, otroci so veselo pripovedovali, kako so preživeli tople poletne dni, kaj so počeli in kje vse so bili, da pa je bil prvi šolski dan še posebno sladek, so prvošolcem postregli z odlično torto, ki so jo z veseljem snedli s svojimi vrstniki.

Na šoli je v tem šolskem letu 107 šolarjev, v prvem in drugem razredu se bo izvajal kombiniran pouk, ostali oddelki pa so samostojni. V okviru šole deluje tudi vrtec s 50 otroci v treh skupinah, na šoli pa je 41 zaposlenih, a številni med njimi so zaposleni v deležih, saj poučujejo tudi na Pregarjah, v Jelšanah, Knežaku in Trnovem.

Na šoli dajejo velik poudarek različnim obšolskim dejavnostim kot je prva pomoč, vaja evakuacije skupaj z gasilci in reševalci, v prihodnje pa se nameravajo v okviru razrednih ur temeljito posvetili tudi temam kot so spletna varnost, medvrstniško nasilje in obvladanje pozitivnih in negativnih čustev. Izpostavljajo dobro sodelovanje z Zdravstvenim domom Ilirska Bistrica, CSD Primorsko-Notranjska, enota Ilirska Bistrica in PGD Podgrad, ki ga bodo še poglobili.

V začetku avgusta, ko je našo državo zajela grozovita vodna ujma, so na Osnovni šoli Rudolfa Ukoviča Podgrad organizirali zbiralno akcijo za prizadete v poplavah, in sicer za učence iz Osnovne šole 27. julij Kamnik. Z omenjeno šolo za učence s prilagojenim programom so namreč podgrajski učenci spletli tesne prijateljske vezi, zato so ob novici, da je šola njihovih prijateljev deloma poplavljena, nemudoma pokazali svojo srčnost in z dobrodelno akcijo v tednu dni zbrali za dva kombija vode, hrane, pripomočkov za osebno higieno ter razkužilnih sredstev s katerimi so razveselili učence, starše in njihove svojce.

Za varnost otrok na prvi dan šole so tudi letos poskrbeli policisti PP Ilirska Bistrica in člani Združenja šoferjev in avtomehanikov Ilirska Bistrica, ki so šolarje in njihove starše budno spremljali pri prihodu in odhodu iz šolskega poslopja.

 

Spletno uredništvo
Vir: Občina Ilirska Bistrica