Strasbourg, 27. november 2019 – Evropski poslanci so danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu potrdili mandat novi Evropski komisiji. Ursula von der Leyen, ki je predstavila kolegij komisarjev, je tako postala prva ženska predsednica Evropske komisije. Med glavnimi izzivi, ki jih je omenila von der Leyen, so krepitev evropskih vrednot, podnebne spremembe, migracije, demografija, digitalizacija in ohranitev konkurenčnosti EU v svetu.

Romana Tomc je po glasovanju o Evropski komisiji povedala: “Današnji nastop Ursule von der Leyen je bil po pričakovanjih energičen in optimističen. Cilji komisije so postavljeni ambiciozno, težko bo vse uresničiti. Po tem, kar smo videli doslej, je Ursula von der Leyen primerna oseba za vodenje Komisije v teh zahtevnih časih. Odlično je izpeljala težavno imenovanje Komisije, predstavila dober program in uspela pridobiti dobro podporo v Parlamentu.

Če bi izpostavila nekaj področij, ki jih bom sama še posebej pozorno spremljala, potem sem pri predstavitvi prednostnih nalog Komisije pogrešala večjo zavezanost upoštevanju enakih meril in kriterijev za vse države članice, ne le na področju pravne države temveč tudi ekonomije. Izjemno pomembno področje je tudi demografija oziroma staranje prebivalstva v povezavi z vse večjim odlivom mladih ljudi iz držav vzhodne Evrope. Pričakujem težaven mandat, kljub načelni podpori Evropski komisiji in strinjanjem s programom, se bom o podpori vsakemu dokumentu, ki ga bo Komisija predstavila v Parlamentu, odločala posebej.”

V kolegiju komisarjev bo tudi slovenski komisar Janez Lenarčič: “Slovenskemu komisarju želim uspešno delo na njegovem področju, poleg tega pa si želim, da pri svojem delu in vplivu, ki ga bo imel v kolegiju, ne pozabi na Slovenijo.”

Uredništvo