V torek, 13.12.2022,  je v evropskem parlamentu v Strasbourgu potekala razprava s predsednikom vlade Republike Slovenije, dr. Robertom Golobom. Razprava je del razprav “To je Evropa” s predsedniki vlad držav članic.

 

V razpravi je predsednika vlade Republike Slovenije, dr. Roberta Goloba, nagovorila tudi evropska poslanka Romana Tomc.

V nadaljevanju si lahko preberete celoten nagovor poslanke:

“Spoštovani predsednik vlade Republike Slovenije, dr. Robert Golob.

Z zanimanjem sem prisluhnila vašemu govoru, kjer ste izpostavili energetsko krizo, zeleni prehod in širitev EU na Balkan. Veseli me, da imate predloge, kako se lotiti vseh teh izzivov.

Še bolj pa bi me veselilo, če bi imeli rešitve tudi za Slovenijo, kjer so razmere zares zaskrbljujoče.  Poleg vprašanj povezanih z vse večjo draginjo je ogrožena tudi pravna država in svoboda medijev.

Na tisoče ljudi v Sloveniji je samo v pol leta vaše vlade ostalo brez zdravnika, vrstijo se kadrovske čistke, državljani plačujejo eno najvišjih cen elektrike v Evropi. Skrbi jih, kako bodo ob visoki inflaciji preživeli zimo. Gospodarstvo opozarja, da so vaši ukrepi prepočasni, prezapleteni in premalo učinkoviti.

Pred nekaj dnevi, kot je bilo že omenjeno, je odstopila vaša ministrica za notranje zadeve in vas obtožila direktnega poseganja v policijo, ker naj bi vi osebno zahtevali odpustitev določenih oseb. V nacionalnem parlamentu ste se poslancem zlagali, vaša pretekla in sedanja vloga v povezavi z energetskimi posli je polna neodgovorjenih vprašanj.

Predsednica parlamenta, vaša tesna strankarska sopotnica, mimo pravil določa, kaj izvoljeni poslanci lahko in česa ne smejo vprašati in vodilne policiste primerja z Eichmanom.

Novinarji, ki odkrivajo afere in neučinkovitost vaše vlade, so dnevno podvrženi grožnjam in pritiskom.

Očitno je, da pri vodenju uporabljate zelo avtokratske prijeme. Včeraj je zaradi tega iz vaše stranke izstopila tudi ena od soustanoviteljic, ker se ne strinja z vašo politiko. Vse bolj postaja jasno, da poskušate vzpostaviti popolno oblast v vseh inštitucijah in hkrati utišati še tistih nekaj manjših medijev, ki so do vas kritični.

Žal vaša dejanja doma, v Sloveniji, ne odsevajo tega, kar govorite, do javnosti pa mnoge informacije o zdrsih vašega vladanja težko pridejo, saj vas ščitijo glavni mediji in politični aktivisti. To kar počnete je daleč od demokracije. To ni v skladu z evropskimi vrednotami.

Vse to bomo sicer najbolj občutili državljani Slovenije, a uničevanje demokracije in brutalni posegi v medijski prostor bi morali skrbeti tudi evropske institucije.

Če se vrnem k vašemu govoru, potem bi si seveda najbolj želeli, da vse kar ste povedali evropski javnosti uresniči tudi v Sloveniji. Besede niso dovolj, ljudje pričakujejo ukrepe, ki jim bodo zagotovili učinkovito zdravstvo in pomoč pri spopadanju z visokimi cenami, namesto tega pa so dobili višje davke.

Pričakujejo, da boste vzpostavili okolje, ki je prostor za svobodo medijev in misli.

Gospodarstvo pričakuje ukrepe takoj, ne naslednjo zimo in mi vsi pričakujemo, da boste spoštovali vladavino prava in se odrekli rušenju demokracije in vzpostavljanju avtoritarnega sistema v Sloveniji.”

Na kolegiju, ki je potekal prejšni teden, natančneje, 8.12.2022., je prav tako izpostavila trenutno problematiko v Sloveniji, kjer je povedala: 

“Vesela sem, da bomo v Evropskem parlamentu razpravljali o medijski svobodi. To kar se trenutno dogaja v Sloveniji je klasičen primer, kako se na najbolj brutalen način politično prevzame nacionalni medij. Liberalci in socialisti imajo prepogosto dvojna merila. Kakršenkoli poskus politične podreditve medijev, ne glede na to za katero politiko gre, je nedopusten in vsi morajo biti deležni enake obravnave in enake obsodbe. Gre za napad na svobodo medijev in na evropske vrednote.”

Spletno uredništvo, M.V.

Vir: Romana Tomc