Nedopusten napad podmladka Avstrijske svobodnjaške stranke (FPÖ) na slovensko kulturo in slovenski jezik je dvignil kar nekaj prahu. Nanj se je odzvala tudi Evropska poslanka Romana Tomc.

 

V nadaljevanju si lahko preberete zapis objavljen na njeni strani:

Pred dnevi smo bili priča nedopustnemu napadu podmladka Avstrijske svobodnjaške stranke (FPÖ) na slovensko kulturo in slovenski jezik. Na svojih spletnih omrežjih so pripadniki podmladka pozvali k ustavitvi »slovenizacije« dežele Koroške. V marcu namreč na avstrijskem koroškem potekajo lokalne volitve, na zadnjih volitvah je v celovškem parlamentu sedež dobila tudi koroška Slovenka, kar pa je očitno nekaj, kar podmladek svobodnjakov izredno moti. Zato so v sporni objavi pozvali k glasovanju proti stranki, ki zaseda večino v Parlamentu in s tem proti »slovenizaciji« dežele.

Gre za zares zavržno dejanje avstrijskih svobodnjakov, takšno sovraštvo nima prostora v EU. Slovenci smo del Koroške, slovenska kultura, jezik in identiteta so dragocen del identitete avstrijske Koroške, zato pozivam FPÖ, da se distancira od te nedopustne sovražnosti njenega podmladka! Da gre za res nesprejemljivo dejanje, kaže tudi dejstvo, da je objava odmevala tudi v Avstrijskih medijih, številni so povzeli moje protestne besede. Slovenija in Avstrija sta sicer prijateljski državi, spoštovanju kulturne in jezikovne raznolikosti pa sta se ob 100. obletnici koroškega plebiscita zavezali obe strani. Pred leti se je avstrijski predsednik Van der Bellen celo v slovenščini opravičil za vse krivice in zamude pri uresničevanju ustavnih pravic koroških Slovencev.

Gre za zares nedopustno dejanje in od Avstrije pričakujemo, da temu primerno ukrepa. Slovenci smo del avstrijske Koroške, spoštovanje pravic avtohtone skupnosti je zapisano tudi v 7. členu avstrijske državne pogodbe. Očitno pa je, da ta še ni v celoti uresničena.

 

Spletno uredništvo, M.V.

Vir: https://www.romanatomc.si/