Ob mednarodnem dnevu medicinskih sester je Evropska poslanka Romana Tomc na svoji strani objavila odličen zapis in zahvalo.

Danes obeležujemo mednarodni dan medicinskih sester, ki so ključni del zdravstvenega sistema.

Čeprav se zdi za Slovenijo število 21.500 medicinskih sester in zdravstvenikov veliko, jih nimamo dovolj. Zdravstvena nega pri nas ni privlačna za zaposlitve predvsem zaradi nizkih plač. Jih je pa veliko, ki se odločijo za delo v tujini, ker so tam bolj cenjeni in predvsem bolje plačani.

A spremembe zahtevajo predanost in okrepljeno sodelovanje vseh nas. Ključnega pomena pa je oblikovanje pravih pogojev za zaposlene v zdravstvu in razvoj veščin ter sposobnosti za zagotavljanje zdravstvenih storitev. EU je že leta 2020 razglasila za “Evropsko leto medicinskih sester in babic”, da bi povečala zavedanje o pomembnosti njihovega dela in spodbudila države članice, da podprejo njihove prizadevanja za izboljšanje kakovosti zdravstvene oskrbe v Evropi. Tudi nekatere evropske države se zaveda pomena zdravstvene nege, zato v manj razvitih državah odpirajo centre za nabor kadrov.

Želim si, da bi bili poklici zdravstvene nege deležni ustreznega spoštovanja, priznanja in višjih plač ter da bi politika le prepoznala, kako nujne so spremembe na tem področju. Ob mednarodnem dnevu medicinskih sester bi rada rekla hvala. Hvala za vašo strokovnost in predanost v skrbi za naše zdravje in dobro počutje.

Romana Tomc

Spletno uredništvo, M.V.

Vir: www.romanatomc.si