Po tem, ko smo prejeli odgovor družbe Geni-I – spraševali smo jih namreč o romunskih bančnih računih – je povsem jasno, da je imela Raiffeisen Bank Romania podatke Roberta Goloba. Slednji je bil namreč predsednik uprave Gen-I in je tako logično, v kolikor je hotela družba odpreti račun na banki, da je morala predložiti tudi podatke in dokumente o poslovodstvu. Ker nikakor ni mogoče voditi dveh računov pod isto davčno številko, to le še dodatno potrjuje, da si je Golob celotno zgodbo o ukradeni identiteti preprosto izmislil. Poleg tega smo izvedeli, da ima Gen-i v Romuniji še vedno aktiven račun, čeprav se je družba iz te države formalno umaknila leta 2018. Pooblaščenec pa še vedno nihče drug kot Robert Golob.

Na naša vprašanja glede računov v romunskih bankah nam je družba Gen-i odgovorila, da skupina Gen-i deluje na več kot dvajsetih evropskih trgih, na katerih je prisotna bodisi neposredno ali preko hčerinskih družb, podružnic ali predstavništev. Za namen trgovanja z energenti ter opravljanje storitev dobave in prodaje imajo družbe v Skupini Gen-i v tujini odprtih več bančnih računov. Pojasnili so, da je v Romuniji Skupina Gen-i prisotna preko matične družbe Gen-i, d.o.o., zaradi lokalnih regulatornih zahtev pa ima družba Gen-i, d.o.o. v Romuniji tudi svoje predstavništvo (Representative Office). V preteklosti je imela Skupina Gen-i, d.o.o. v Romuniji tudi hčerinsko družbo Gen-i Bucharest, ki je bila v 100 odstotni lasti Gen-i d.o.o., a so bile vse aktivnosti na tem trgu prenesene na matično družbo, zato je bila hčerinska družba Gen-i Bucharest v letu 2018 likvidirana.

Gen-I zavaja
V nadaljevanju so še pojasnili, da sta v Romuniji trenutno odprta tako račun družbe Gen-i, d.o.o. kot račun predstavništva Gen-i, d.o.o. v Romuniji, in sicer pri banki UniCredit Bank. Tako Gen-i, d.o.o. kot predstavništvo sta imela v preteklosti odprta računa tudi pri Raiffeisen Bank Romania, a sta bila v letu 2016 oba računa pri tej banki zaprta. Po njihovih besedah družba Gen-i Bucharest nikoli ni imela odprtega računa pri Raiffeisen Bank Romania, njeni računi pri drugih bankah pa so bili ob njeni likvidaciji v celoti zaprti. Povedali so še, da dr. Robert Golob nikoli ni bil član poslovodnega organa ne hčerinske družbe Gen-i Bucharest, niti predstavništva družbe Gen-i, d.o.o. v Romuniji. Vendar pa je ob tem treba poudariti, da je bil  Golob predsednik uprave Gen-i in je tako jasno, da je družba ob odpiranju računa na banki morala predložiti tudi podatke in dokumente o poslovodstvu. Torej tudi Golobove.

Foto: Wikipedia

Ni mogoče voditi dveh računov pod isto davčno številko

Obrazci za odpiranje računov gospodarskih družb v skladu z zakonom o preprečevanju pranja denarja namreč zahtevajo vse te podatke. Sploh pa so to morali izpostaviti, saj je bil Golob aktiven politik, med drugim tudi podpredsednik stranke Pozitivna Slovenija in SAB – bil je torej vsepovsod. Ko pa ima banka podatke o osebi v sistemu, je po besedah bančnih strokovnjakov praktično nemogoče, da bi obstajal nekdo z ukradeno identiteto pod isto davčno številko. In ni možnosti, da tega ne bi opazila banka in na to opozorila tudi Roberta Goloba. Sploh pa, ker se podatki obnavljajo periodično, zaradi zakonskih določb. Golob bi se torej v primeru, če bi bila v Romuniji prisotna samo hčerinska družba, še nekako lahko zagovarjal, da njegovih podatkov v banki nikoli niso dobili. Ampak sedaj je potrjeno, da je banka imela njegove podatke. Še več. Izvedeli smo celo, da ima družba Gen-I še vedno aktiven bančni račun, pooblaščenec pa ni nihče drug kot Robert Golob. Na tem računu naj bi bilo celo še vedno nekaj denarja. Navedbe Gen-I torej ne držijo.

Uredništvo