Vlada na današnji dopisni seji sprejela omejitev druženja nad šest ljudi in prepoved gibanja ponoči. Omejitev gibanja bo veljala od 21. do 6. ure, omejitev začne veljati v torek ob 21. uri, je na novinarski konferenci povedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Vlada prepoveduje vse prireditve, maše, poroke v vseh regijah, tudi v edini oranžni.

Včeraj zvečer je vlada po posvetovanju s strokovno skupino v Sloveniji razglasila epidemijo, razglašena je bila za trideset dni. Po besedah vladnega govorca Jelka Kacina razglasitev epidemije zaenkrat pomeni le, da se aktivira državni načrt Civilne zaščite, v veljavi pa še naprej ostajajo isti ukrepi, kot so veljali do sedaj. Primorsko-notranjska, Goriška in Obalno-kraška regija ostajajo na oranžnem seznamu.

Predsednik vlade Janez Janša je v nagovoru državljanov povedal, da se stanje pri nas in po svetu nevarno zaostruje. Potrebni bodo ukrepi, ki bodo v prvi vrsti varovali življenja, nato gospodarstvo, vse ostalo pa bo moralo nekaj časa počakati, je dejal. “Smo v zahtevnih časih, ki nas silijo celo v tisto najtežje, torej v spremembo naših navad in delno celo v spremembo našega načina življenja. A če trezno premislimo, ovire še zdaleč niso nepremostljive. Še več. Z relativno malimi prilagoditvami obnašanja velike večine nas za krajši čas lahko s skupnimi močmi presežemo tudi te izzive. Že z naložitvijo in uporabo aplikacije #OstaniZdrav, še posebej če smo Covid pozitivni, lahko veliko naredimo,” je pozval premier Janša.

Na današnji novinarski konferenci, je poleg govorca Jelka Kacina, sodeloval tudi minister za notranje zadeve, Aleš Hojs. Kacin je pohvalil izjemen odziv državljank in državljanov pri spoštovanju odloka o nošenju mask, odziv nas vse opogumlja, da skupaj zmoremo več in bolje, je dejal. Vzpostavljeni so bili pogoji in pravna podlaga, za sprejetje nekaterih drugih ukrepov, ki so nujni za uspešno zamejevanje širjenja virusa, je o razglasitvi epidemije povedal govorec.

Po novem se bo lahko zbiralo največ šest oseb
Vzpostavili so tudi klicni center za obveščanje in ozaveščanje javnosti v času epidemije, na klice odgovarjajo študenti višjih letnikov medicine s pomočjo različnih strokovnjakov. Nekaterih ukrepov zaenkrat še nismo sprejeli, je povedal Kacin, tako da trgovski centri še vedno ostajajo odprti, tudi javni potniški promet deluje. Epidemija je razglašena le za 30 dni, v upanju, da se bo v tem času zmanjšalo število dnevno okuženih. V Evropi se razmere slabšajo, zelenih držav praktično več ni. Razmere so se poslabšale tudi v naših treh regijah, ki so bile do sedaj obarvane oranžno, o tem bodo podatki objavljeni kasneje danes. Kasneje danes, bo državljane in državljanke nagovoril tudi predsednik Republike, Borut Pahor, je napovedal govorec. V soboto je bilo potrjenih 726 primerov okužb, kar 19,2 odstotkov vseh testiranih. Včeraj pa je bilo potrjenih 537 novih okužb, delež je znašal 20,36 odstotkov, kar je največ do sedaj. Pojavila so se nekatera močnejša žarišča, na primer v Kamniku, Škofji loki in Domžalah. 236 oseb je potrebovalo bolnišnično oskrbo, 55 pa tudi intenzivno nego. Kar nekaj žarišč je tudi v nekaterih domovih za starejše. Trenutno je hospitaliziranih 289 oseb. Kacin je napovedal nova ukrepa omejitev druženja oseb na največ šest in začasno delno omejitev gibanja ljudi, kar je bolj podrobno opisal minister Hojs.

Odlok je vlada že sprejela, je povedal Aleš Hojs. Oranžna regija je zgolj še ena, obalna. In izjema, ki je do zdaj veljala, ne velja več – torej prehajanje iz regije v regijo ni več možno. Od polnoči danes, se na prostem lahko zbere le še šest oseb, izjema so družinski člani oz. osebe iz istega gospodinjstva. Od polnoči bodo tudi prepovedane vse prireditve, vsi shodi, vsi verski obredi, poroke, torej vse, kar je bilo v oranžnih regijah do danes še dovoljeno. Obstajajo seveda tudi nekatere izjeme. Veljala bo tudi omejitev gibanja v nočnem času, in sicer od 21. ure zvečer do 6. ure zjutraj, izjema je prihod ali odhod na delo, nujne storitve in še nekaj drugih primerov.

Ta ukrep je bil sprejet na podlagi izkušenj iz tujine, pa tudi zato ker je bilo veliko število okužb rezultat privatnih zabav in druženj, je pojasnil Hojs. Podlaga tega ukrepa je Zakon o nalezljivih bolezni. Koriščenje turističnih kapacitet sedaj tudi ne velja več, zato je treba rezervacije, ki so bile opravljene v sosednih regijah preklicati oziroma urediti in prestaviti. Tranzit skozi Slovenijo je še vedno možen, je pojasnil Hojs. Kar pa seveda ne pomeni, da se lahko odpeljemo v Celovec na kavo, kot da virus ne bi obstajal. Kazni, ki jih bo izrekala zdravstvena inšpekcija in kasneje tudi policija, so relativno visoke, gibajo se nekje med 400 in 4000 evri, ni pa nikogaršnji namen kaznovanje, je pojasnil Hojs. Gre za naša življenja, za naše zdravje, potem gre tudi za naše gospodarstvo. Ukrepi so začasne narave, v primeru izboljšanja razmer, se bodo ukrepi ukinjali, če se bodo razmere še poslabšale, pa bodo temu primerni tudi morebitni novi ukrepi, je dejal minister.

NIJZ ne izdaja več karantenskih odločb, kaj to zdaj pomeni za tesne stike, ali za ožje družinske člane velja karantena, je novinarka Kacinu postavila vprašanje. Predstavnik NIJZ bo o tem govoril ta teden, saj gre za zelo kompleksno vprašanje, je odgovoril govorec.

Predvidoma ob 18. danes, bo še ena novinarska konferenca, s katere se bosta oglasila vodja strokovne skupine dr. Bojana Beović in poveljnik civilne zaščite, Srečko Šestan.

Uredništvo, prvotno objavljeno tukaj.