V Slovenski demokratski mladini so zaskrbljeni zaradi nedavnega primera najstniškega nasilja Celju, Kranju, Trbovljah. Nasilje najostreje obsojajo. Menijo, da je potrebno vsako obliko nedopustnega nasilja izkoreniniti iz življenja naše družbe. Kot so zapisali, pa je prav, da se odzovejo na nedavne tragične dogodke iz Srbije, o tej temi začnejo resno pogovarjati, da preprečijo vsako možnost, da se bi podobni dogodki zgodili v naši državi.

 

Njihov zapis v nadaljevanju objavljamo v celoti: 

Zakaj se je to zgodilo?

Človek je med drugimi rezultat delovanja družbe, iščemo razumne razlage, zagotovo se je to moralo zgoditi, ker je imel posameznik neko grozno zgodbo, družinsko tragedijo, ker je izkusil krivičnost življenja že na začetku življenjske poti, kjer ne si smelo biti zla, grdob, ampak zgolj otroška nagajivost, radovednost, vedoželjnost o svetu, ki ga čaka. Ampak … dandanes, temu ni tako. Razumne razlage ni.

Ne razumemo. Preprosto ne razumemo.

Vsi smo hodili v šole, pa se nismo steljali, pretepali zgolj za všečke, množično zbadali, … Predvsem, nismo z strahom hodili v šolo, ne le v šolo, ni nas spremljal strah na vsakem koraku.

Zakaj sočustvujemo z napadalci?

A zakaj? Ker je danes to množični pojav, v naših bližnjih državah, in tukaj, v Kranju, v Celju, Trbovljah, … Ti dogodki niso več zgolj osamljen primer, ampak postajajo del vsakdana. Sočustvovanje pa je žal zelo na mestu. V redkosti takih primerov bi dejanje silno obsojali, danes pa ga preprosto več ne moremo, saj si moramo priznati, da nam je kot družbi, milo rečeno, precej spodletelo.

Ne predstavljamo si stiske staršev, ki otroke pošljejo v šolo, zastraženo s policijo. Stiske staršev, ki se sprašujejo ali bo njihov otrok zlorabljen ali bo zlorabljal, ko ga pustijo da svoj prosti čas preživi z “prijatelji”. Verjamemo in upamo da ni vzgoja tista, ki v njih budi te dvome. Družba je tista. Vrednote in morala današnje družbe. Vsak otrok danes več časa preživi zdoma, kot doma. Bodisi v šoli, na obšolskih dejavnostih, hobijih, z prijatelji, …

Družba je tista ki bi nam morala služiti kot nek kompas – seveda v pravo smer, z največjimi vrednotami: prijaznosti, sočutja, odgovornosti, spoštovanja, razumnosti, … Saj veste, vrednotami, ki so danes malo pozabljene in postavljene na stranski tir.

Kaj bomo naredili?

Glede na to, da živimo v družbi, v kateri ji moramo zelo nasprotovati glede določenih napačnih odločitev preprosto ne vemo. Živimo v svetu, kjer se morajo ženske znova boriti za pravice, kjer razlagamo, da pedofilija ni le bolezen, da so tudi moški lahko ženske in obratno. Da si danes lahko deček, jutri pa kakor začutiš, saj imaš izbiro med 105 spoli (informacija je današnja, za tiste ki to berete kasneje, se lahko številka že spremeni). Precej begajoče a ne? Sploh za otroka. Kje je stabilnost in črno bele razlage med prav in narobe? Žal nam je, resnično nam je žal za otroke, ker smo zatajili. Zatajili smo pri ljudeh, ki so naša prihodnost.

Čas je za spremembo! Učitelji, starši in skupnost se morajo združiti, da bi ustavili medvrstniško nasilje in pomagali najstnikom, ki so njegove tarče. Vzgoja in pozitivni odnos do nasilnih najstnikov lahko prispevata k izboljšanju tega vprašanja. Poleg tega je potrebno izboljšati program izobraževanja v šolah, da bi otroke naučili o odgovornih vedenjskih načelih in spoštovanju drugih.

Dopis so pripravili:

Izidor Jelenc

Predsednik mariborske regijske koordinacije SDM

Blaž Prelog

Predsednik ptujske regijske koordinacije SDM

Gaja Omerzi

Predsednica SDM Slovenska Bistrica

Maša Medved

Predsednica SDM Maribor

Maša Goričan

Predsednica SDM Ptuj

Žiga Ciglarič

Podpredsednik MSS

Luka Simonič

Predsednik podravske regijske koordinacije SDS

 

Spletno uredništvo, M.V.

Vir: sds.si