V oddaji Odmevi je včeraj minister za notranje zadeve Aleš Hojs napovedal, da bo vlada na današnjem zasedanju odločala tudi o morebitni uvedbi ostrejših pogojev za vstop v državo na način, da bi morali potniki iz kritičnih držav v karanteno. V kolikor bi vlada predlagani sklep sprejela bi ta lahko pričel veljati že jutri ali v soboto.

Ob povečanem številu potrjenih okužb je prav tako infektologinja Bojana Beović opozorila na smiselnost uvedbe strožjih ukrepov. Beovićeva je ob tem za RTV Slovenija še povedala, da bi bilo potrebno uvesti doslednejšo kontrolo vsakega, ki pride v Sloveniji. Za primer je navedla Hrvaško kjer pri vstopu v državo vsakemu vzamejo telefonsko številko in naslov, da lahko javijo določena navodila. Za Odmeve je Milan Krek direktor NIJZ prav tako potrdil smiselnost uvedbe nekaterih poostrenih ukrepov.

Minister Hojs je ob tem tudi dodal, da bo v Evropi potreben premislek o odpiranju mej, ki bi se lahko ob trenutni situaciji še zamaknilo. Večina evropskih držav je takšen ukrep napovedala za 15. junij, države tretjega sveta pa 30. junij.

M.I., prvotno objavljeno tukaj.