Igor Papič, novi minister za izobraževanje, znanost in šport, bo v primeru večjih okužb predvidoma predlagal pouk na daljavo, je odjeknila novica na družabnih omrežjih. Na spletu se je namreč pojavilo obvestilo, iz katerega je razvidno, da je možen tudi scenarij šolanja od doma: “Načrtujte tiste metode in oblike dela, ki so se v preteklih letih pri vas izkazale kot najuspešnejše,” je zapisano – katere metode so najuspešnejše pri omejevanju širjenja virusa, pa vemo vsi.

Premier Robert Golob je sicer napovedoval, da se šol ne bo zapiralo pod nobenim pogojem – je pa tudi res, da to ne bi bila prva obljuba, ki bi jo prelomil. Niti zadnja. Na spletu se je namreč pojavil del obvestila, iz katerega je razbrati: “Trenutno predvidevamo, da se bo v prihodnjem šolskem letu pouk začel izvajati brez posebnih omejitev oziroma skladno s priporočili NIJZ, so zapisali in dodali, da bodo podrobnejša priporočila posredovali v drugi polovici avgusta, ko bodo znane zdravstvene razmere. Kljub temu pa vas prosim, da ob načrtovanju organizacije za šolsko leto 2022/23 pripravite tudi izvedbene oblike za primer poslabšanja epidemiološkega stanja v državi (npr. podpora na daljavo za tiste učence, ki zaradi okužbe ne morejo priti k pouku). Pri tem načrtujte tiste metode in oblike dela, ki so se v preteklih letih pri vas izkazale kot najuspešnejše.”

Lahko se zgodi, da s tovrstnimi navodili ne bo najbolj zadovoljna niti ministrica za digitalizacijo Emilija Stojmenova Duh. V oddaji Tarča je namreč priznala, da je imela težave pri šolanju na daljavo, sploh ko se je njen otrok moral naučiti imena inštrumentov – teh sama po lastnem priznanju pač ne pozna. Poleg tega pa tudi ni vedela, v kakšni meri se mora otrok potruditi pri risanju oziroma ali je dovolj, če kar nekaj “nakraca”. Ministrica, ki je postala znana po svojem fasciklu, torej ni zagovornica šolanja od doma – ne glede na epidemiološke razmere. Bo morala Tanja Fajon s podporo Branimirja Štruklja ponovno pozivati za šolo brez mask?

Uredništvo