“Če ne bomo uspešni, bomo pač morali priti s traktorji v Ljubljano,” je opozoril predsednik sindikata kmetov Slovenije Anton Medved, ki upa, da bo imela vlada z oblikovanjem delovne skupine za pripravo ukrepov za premagovanje draginje energentov in hrane posluh tudi za kmete, ki opozarjajo, da nimajo rezerv in da z odkupnimi cenami že dlje časa ne pokrijejo vseh stroškov.

V tem tednu naj bi se zvrstilo več sestankov, na katerih bodo predstavniki vlade in prodajalcev energentov ter trgovskih podjetij skušali najti način, ki bi preprečil, da bi glavno breme višjih cen nosili le potrošniki. Nič kaj dobrega pa ne pričakujejo kmetje, ki se že bojijo nižanja odkupnih cen ter opozarjajo, da nimajo rezerv in da z odkupnimi cenami že dlje časa ne pokrijejo vseh stroškov. Če vlada zanje ne bo imela posluha, opozarjajo, da bodo morali ukrepati drugače.

Dokončni dokument z ukrepi pripravljen do konca junija
Delovna skupina, ki jo poleg premierja Roberta Goloba sestavljajo še ministri Matjaž HanBojan Kumer in Irena Šinko, se bo po napovedih kabineta predsednika vlade dogovorila o vsebini in terminskem načrtu ukrepov ob visokih cenah hrane in energentov, končni dokument z ukrepi za premagovanje draginje pa naj bi bil pripravljen do konca junija. Golob je z nekaterimi ministri napovedal, da se bo vlada na visoke cene energentov in hrane odzvala v dveh korakih, in sicer najprej z deležniki, na primer trgovci z živili in energenti, s katerimi bi se najprej skušali dogovoriti o delitvi bremen zmanjšanja cenovnega bremena za gospodinjstva in podjetja. Če to ne bo uspešno, so kot drugi korak napovedali cenovno regulacijo.

Vladna strategija naj bi bila doseči dogovor o obvladovanju draginje skupaj z vsemi ključnimi deležniki v sektorjih prehrane, energentov in surovin. Cilj pa je porazdelitev bremen med vsemi deležniki vertikalno. S tem namenom bodo organizirana tudi srečanja s premierjem, konstruktiven dialog z državo za ustrezno regulacijo cen pa po poročanju STA pričakujejo tudi iz Petrola, največjega trgovca z naftnimi derivati, ki prodaja tudi elektriko in plin. Petrolu se namreč začasno določene cene zdijo nesorazmerne, saj se razmere zaradi embarga na uvoz ruske nafte po morju še dodatno poslabšujejo, medtem ko država pobira polne dajatve.

Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved (Foto: STA)

Kmetje napovedali protest s traktorji

Najbolj zaskrbljeni glede ukrepov pa so kmetje, ki se že bojijo nižanja odkupnih cen ter opozarjajo, da nimajo rezerv in da z odkupnimi cenami že dlje časa ne pokrijejo vseh stroškov. Kot navaja STA, je predsednik Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij Janez Rebec povedal, da je njihova prodaja slabša, ko se cena hrane dviguje, in da bo prvi kazalnik za napoved cen žetev pšenice. Predsednik sindikata kmetov Slovenije Anton Medved pa upa, da jim bo vlada prisluhnila, saj bodo v nasprotnem primeru ukrepali drugače.

“Vsekakor se najprej začne pogovor za mizo. Če ne bomo uspešni, bomo pač morali priti s traktorji v Ljubljano,” je opozoril. Spomnimo, da so tudi lani kmetje z vožnjo s traktorji po Gornji Radgoni že protestirali proti strateškemu načrtu skupne kmetijske politike Evropske unije za obdobje od 2023 do 2027, za katerega so menili, da namenja kmetijstvu premalo denarja.

Uredništvo