Potem, ko so iz Ministrstva za kulturo RS pozvali nevladne organizacije, ki uporabljajo prostore na Metelkovi 6 v Ljubljani v bližini ministrstva pozvali, naj do konca januarja prihodnjega leta izpraznijo prostore, ker je stavba zaradi dotrajanosti nevarna za najemnike, so nevladne organizacije stopile na okope. Zdaj so začeli še z grožnjami s smrtjo odgovornim na Ministrstvu za kulturo.

Grožnja s smrtjo odgovornim na Ministrstvu za kulturo s strani NVO organizacij (foto: Nova24TV)

“Protest nevladnikov proti deložaciji z Metelkove. Rdeča barva simbolizira kri. Nevladniki pravijo, da z “umetnijo” pozivajo omenjene k odstopu, na ministrstvu opozarjajo, da je med “zaklanimi” imeni tudi Miro Petek, ki so ga zaradi novinarskega dela v preteklosti že pretepli,” je na Twitterju s prizorišča pred Metelkovo poročal novinar Nova24TV Luka Svetina.

S smrtjo so avtorji nazorne grožnje s smrtjo grozili ministru za kulturo dr. Vasku SimonitijuMiru Petku, Vesni Jurca TadelAlenki Gotar in Mitji Iršiču.

“Proti ravnanju ministrstva za kulturo odločno protestiramo in ga razumemo kot napad na civilno družbo in neodvisno kulturo v želji, da se onemogoči delovanje kritične javnosti. Te želje sedanja oblast in zlasti največja vladna stranka SDS nikoli nista skrivali,” so v znak protesta zapisali nevladniki, ki so bili do sedaj oproščeni plačevanja najemnine, nekateri pa celo niso prispevali k plačevanju stroškov.

Kdo so nevladne organizacije, ki morajo zapustiti prostore, za katere niso plačevali najemnine?

Po podatkih ministrstva gre za kar 18 uporabnikov neobnovljenega objekta v lasti države in sicer: Pravno informacijski center nevladnih organizacij – PIC, Zavod SCCA Ljubljana, Mirovni inštitut, Društvo NSK, informativni center, Društvo za retroavantgardo, Forum Ljubljana, zavod za umetniško in kulturno produkcijo, Plesni teater Ljubljana, Društvo ŠKUC, Maska Ljubljana, Zavod En – knap, Center za slovensko književnost, Zveza ekoloških kmetov Slovenije, Sloga, Zavod Exodos Ljubljana, Otok, zavod za razvijanje filmske kulture Ljubljana, Vitkar zavod, Društvo za promocijo žensk v kulturi – mesto žensk in Gallus J. Carniolus zavod. Ob tem je seveda mogoče, poudarjajo, da je nevladnih organizacij, ki uporabljajo prostore, še več.

“Čestitam nekreativnim huliganom, za ta dolgočasni protest pred stavbo MK. Še nikoli pred tem niso bili orto-levičarji na moji strani in zgroženi nad takim početjem,” je performans pred Ministrstvom za kulturo komentiral Iršič. Svetovalec za odnose z javnostmi na Ministrstvu za kulturo je ob tem izpostavil, da je eno od “zaklanih” imen tudi Miro Petek, edini novinar v Sloveniji, ki je bil zaradi opravljanja svojega dela skoraj ubit.

“Če nas ne pustite pri miru in nam ne date denarja bodo za vami ostali le še krvavi stoli. A to je umetnost? V moji knjigi je to grožnja s smrtjo. Program levice pač,” je dejanje nevladnikov komentiral odgovorni urednik Nova24TV Aleksander Rant in take grožnje označil za nasilje.

Uredništvo, prvotno objavljeno tukaj.