Kakšen škandal! Novinar Bojan Požar in direktor Nova24TV Boris Tomašič zaradi nasprotovanja Levice ne moreta nastopiti kot gosta na izredni seji parlamentarnega odbora za kulturo na temo novele treh medijskih zakonov. “Iz Državnega zbora RS so me pravkar obvestili, da predsednica Odbora za kulturo Violeta Tomić ne dovoli mojega nastopa, zato me danes na seji seveda ne bo. To ni šala, to je res. Toliko o demokratičnosti in pluralnosti medijske razprave,” je na Twitterju izpostavil Požar.

Vse od nastopa vlada Janeza Janše s strani Violete Tomić in ostalih poslancev levice vseskozi poslušamo, kako naj bi živeli v diktaturi, kjer se omejuje svobodo govora in poročanje medijev, takšna odločitev toliko bolj bode v oči. Državni zbor naj bi konec koncev predstavljal prostor, kjer se izmenjujejo različna mnenja, ne pa zgolj enaka. Očitno pa to velja le, ko gre za izmenjevanje interesov, ki so levici blizu. Predsednica parlamentarnega odbora za kulturo Tomićeva je namreč tik pred današnjo sejo preklicala vabilo lastniku medija Požareport Bojanu Požarju in direktorju Nova24TV Borisu Tomašiču.

Tomašič: Ta poteza dokazuje njihovo nedemokratičnost
Glede na to, da je preko Twitterja predsednik vlade Janša sporočil, da Tomićeva nima pravice za sprejetje takšne odločitve, saj lahko nastopijo vsi povabljeni na predlog poslanskih skupin, se poraja vprašanje, kako je mogoče, da je Tomićeva onemogočila nastop Požarja in Tomašiča. “Že ta poteza dokazuje njihovo nedemokratičnost in da v resnici ne gre za boj za javno televizijo, ampak gre za to, da bodo oni še naprej obvladovali javno televizijo. V nasprotnem primeru bi vsaj poslušali tiste, ki drugače mislijo, tako pa so to prepovedali,” je kritičen Tomašič.

Direktor Nova24TV Boris Tomašič (Foto: STA)

Požar presenečen
Bojan Požar je razkril, da so ga v torek zjutraj poklicali iz stranke SDS in vprašali, ali bi bil pripravljen priti na sejo in povedati svoje mnenje o predlagani medijski zakonodaji. “Potrdim, saj gre za dejavnost, od katere živim, odzval bi se na vabilo vsake politične stranke. Zaradi vabila sledi prošnja za posredovanje elektronskega naslova. Posredujem elektronski naslov za vabilo in se začnem pripravljati na svoj (današnji) nastop. Čez nekaj ur se novica o mojem (jutrišnjem) nastopu pred odborom pojavi na Necenzurirano.si, z bizarnim kontekstom, ampak jbg, tako je to,” je glede kronologije dogodkov razkril Požar. 

Požar je iz tega razloga odpovedal poslovno kosilo. “Danes pred odhodom v Ljubljano na Twitterju napovem svoj prihod na odbor. Toda namesto vabila dobim obvestilo, da predsednica odbora Violeta Tomić iz stranke Levica ne dovoli mojega nastopa?!. Frendu pač sporočim, da pač pridem na kosilo,” je še dodal.

Sprožil se je val odzivov
Na odločitev Tomićeve se je sprožil val komentarjev na družabnem omrežju v smislu: “Pa kaj misli ta Violeta? Da vodi kviz Najšibkejši člen in lahko mirno, odrezavo in oholo reče: “Adijo.””“Hja vidi se v kaki demokratični državi živimo!!!”; “Nima te pravice. Prosim pojdite. Morda ona protestno zapusti prostore DZ”; “Lep primer fašizma!”; “Jaz bi na vašem mestu vseeno šel.”; “No, če je to res, je to katastrofa. Državni zbor mora biti mesto soočanja različnih argumentov in pozitivne selekcije idej, ne pa mašenja ust in enoumnega zapiranja razprave.”; “Hram demokracije, pa to.”; “To je pa res demokratična drža nekaterih ljudi v tej državi…Vsi mediji imajo pravico sodelovati pri razpravi nove medijske zakonodaje.”

Za marsikoga postaja vedno bolj očitno, da si levi politični pol nikakor ne želi pluralnega medijskega prostora v praksi, saj se boji, da bi državljanke in državljani pridobile vpogled v realno sliko o dogajanju v državi. Nič čudnega tako ni, da so zadovoljni z aktualnim stanjem, ko se v večini poroča medijsko enostransko v korist levice. Nedvomno gre za škandal, ki je skregan z vsemi načeli demokratičnosti. Priča smo namreč stanju, ko tisti, ki se imajo za najbolj demokratične dokazujejo, da so najmanj demokratični.

Uredništvo, prvotno objavljeno TUKAJ.