Slovenska policija je v ponedeljek, 16. marca 2020 na področju Ilirske Bistrice nedaleč od hrvaške meje v dveh taksi vozilih odkrila sedem ilegalnih migrantov ki so kazali simptome značilne za  Covid-19.

Po trditvah Sandija Curka, vodje regionalnega štaba civilne zaščite je slovenska policija v pridržanje privedla sedem migrantov, ki so imeli povišano telesno temperaturo. Vzeli so jim brise, rezultati izvidov pa naj bi po poročanju Novilista bili znani še nocoj.

Skupina prijetih migrantov se trenutno nahaja v azilnem domu v Postojni, kjer naj bi bili ločeni od ostalih. Okužba s Covid pa je bila medtem potrjena pri šesterici bolničarjev prostovoljcev s področja Postojne in Pivke, ki so v preteklih dneh pomagali pri kontroli potnikov na mejnih prehodih z Italijo. Na mejnih prehodih z Italijo v več izmenah trenutno pomaga okoli 250 prostovoljcev Rdečega križa. Še okoli 800 naj bi jih bilo v rezervi.

16. marca 2020 so z NIJZ sporočili, da je bilo opravljenih 6.712 testiranj na okužbo s Covid-19, od tega je bilo 253 pozitivnih. Ena oseba je zaradi okužbe umrla, dve sta na intenzivni negi. Zaenkrat se paciente, ki potrebujejo intenzivno nego pošilja ali v UKC Ljubljana, ali na Golnik, kjer so specializirani za pljučne bolezni.

Članek je bil prvotno objavljen tukaj.

Uredništvo