V sredo 22. januarja 2020 je Športna zveza Postojna v Kulturnem domu Postojna podelila priznanja in plakete športnikom in športnim delavcem za njihove dosežke v letu 2019. Športnica Postojne je že četrto leto zapovrstjo postala šahistka Ivana Hreščak, športnik Postojne pa kegljač Tine Vidmar. Prireditve se je udeležil tudi gost – selektor slovenske košarkarske reprezentance Rado Trifunovič.

Podelitev priznanj in plaket so popestrili nastopi učencev glasbene šole Postojna, članov plesne šole Artifex Tjaše Zrimšek in Lovra Zajca, ter nastopov članov Karate kluba Mawashi, Karate kluba Postojna in Shotokan karate kluba.

Da je Postojna občina mnogih uspešnih športnikov iz različnih panog, so dokazali prejemniki številnih plaket in priznanj, ki so jih podelili predsednik ŠZ Postojna Marjan Nagode, župan Igor Marentič, tajnik ŠZ  Tomislav Tiringer in gost Rado Trifunovič. Med mladimi je veliko takih, ki jim je Olimpijski komite Slovenije – združenje športnih zvez  dodelil status športnika perspektivnega , državnega ali mladinskega razreda.

Po uvodnem pozdravu župana Igorja Marentiča in spodbudnih besedah predsednika Športne zveze Postojne Marjana Nagodeta je sledila podelitev pisnih priznanj športnikom v mlajših starostnih kategorijah za osvojene medalje na državnih tekmovanjih, ter šolskih športnih tekmovanjih. Teh prejemnikov je bilo več kot 70.

Enaindvajset malih plaket so prejeli športniki od 15 do 19 leta, kadeti in mladinci, za osvojene medalje na državnih prvenstvih ter državnih pokalnih tekmovanjih, in sicer iz Shotokan karate kluba Postojna, Lokostrelskega kluba MINS, Karate kluba Postojna, Kegljaškega kluba Proteus, Balinarskega kluba Postojna, Atletskega kluba, Bowling kluba Epicenter, OŠ Antona Globočnika, ter iz Karate kluba Mawashi Postojna.

Člani in članice, ki so izredne športne dosežke (medalje) v preteklem letu dosegli na državnih prvenstvih, državnih pokalnih tekmovanjih, ter na evropskih in svetovnih prvenstvih so prejeli veliko plaketo. Le-teh je bilo trideset. In sicer iz Lokostrelskega kluba MINS so veliko plaketo prejeli Ekipi ukrivljeni log absolutno – mladinci in člani, Nik in Rok Bizjak, Barbara Obreza, Matej Grad, Vanda in Andrej Natlačen, ter Janez Škrbec. In Power lifting kluba Oscar&Co Postojna je veliko plaketo prejel Azur Kurbašič, iz Kegljaškega kluba Proteus: Maruška Ogrizek, Maša Miklavec, Nives Dekleva, Lidija Stevanič, Eva Dužnik, Žiga Požar in Tine Vidmar. Za svoje dosežke so veliko plaketo dobili člani Šahovskega kluba Ivana Hreščak, član Atletskega kluba Jaka Grže in članica Strelskega kluba Postojna Denis Bola Ujčič. Iz Bowling kluba Epicenter pa so bili prejemniki naslednji: Ljuba Ceglar, Simona Kogovšek, Nada Kordež, Jože Vetrih, Tadej Dekanj, Nino Stenko in Andraž Kovačič.

Veliko plaketo so dobili tudi športniki iz občine Postojne, ki svoje odmevne športne rezultate dosegajo kot člani drugih klubov. In sicer Žiga Zalar, ki nastopa za Bowling klub Feniks iz Ljubljane, ter košarkarji Matic Rebec, ki igra v klubu Cibona Zagreb, Aleksej Nikolić, ki igra za klub De’Longhi Treviso in Leon Šantelj, iz kluba Helios Suns Domžale.

Športna zveza Postojna je podelila tudi plakete za dolgoletno delo na področju športa. Le-to je prejel Marjan Istenič, član Strelskega društva, ki je v 60 letih v strelskem športu prinesel svoj doprinos in predaja svoje znanje različnim generacijam. Ravno tako je plaketo prejela Gabriela Brovč, nekdanja športna pedagoginja. Pomemben prispevek je dodala k razvoju postojnske košarke. Skozi obdobje svojega udejstvovanja v košarki  je zanjo navdušila veliko generacij, ki so kasneje odločno vplivale na razvoj košarke v občini Postojna in širše.

Ob koncu prireditve je sledila razglasitev športnice in športnika Postojne. Športnica Postojne je postala Ivana Hreščak, ki je stalna članica Šahovskega kluba Postojna, hkrati je tudi stalna članica slovenske izbrane vrste, s katero je nastopila na evropskem članskem prvenstvu. V lanskem letu je osvojila prestižni mednarodni turnir Cvet mediterana na Reki, ter postala mednarodna mojstrica. Do naslova velemojstrice jo loči le še ena stopnička. Ivana ima s strani Olimpijskega komiteja Slovenije – združenje športnih zvez dodeljen status športnice perspektivnega razreda.

Športnik Postojne za leto 2019 pa je postal član Kegljaškega kluba Proteus Postojna, Tine Vidmar, kateremu je Olimpijski komite Slovenije – združenje športnih zvez dodelil status športnika perspektivnega razreda. Na svetovnem prvenstvu mlajših mladincev U18 je v disciplini SPRINT osvojil tretje mesto, ekipno pa drugo.

Foto in besedilo: ww.postojna.si

Uredništvo