Na območju policijske uprave Koper so policisti od četrtka, 22. 11. od 7.00 ure, do  petka 23. 11. do 7.00 ure, obravnavali 8 nedovoljenih prehodov državne meje. Vse osebe so obravnavali policist policijske postaje Ilirska Bistrica. Za mednarodno zaščito je zaprosila 1 oseba, državljan Bangladeša. Vsi ostali bodo vrnjeni hrvaškim varnostnim organom, danes oziroma po zaključku postopkov. Predvčerajšnjim (22.11.) so policisti policijske postaje Ilirska Bistrica vrnili na Hrvaško tudi državljana Mjanmara, ki je bil 21.11. prijet še z drugimi na območju Narina, in je bil zaradi poškodb pri padcu zdravstveno oskrbljen.

Največ ilegalnih migrantov ta mesec je bilo iz naslednjih držav:
Pakistan – 104
Afganistan – 45
Iran – 35
Alžirija – 20
Irak – 16
Maroko – 10
Libija – 10
Sirija – 10

Statistika slovenske policije torej potrjuje aktivno  migrantsko pot preko Balkana, ob enem pa kaže več 100 % porast ilegalnih prehodov slovenske meje v primerjavi z lanskim letom. Dokler se Slovenija s podpisom političnih predstavnikov ne zaveže k uveljavitvi Marakeške deklaracije, so ti ilegalni migranti, razen tistih, ki zaprosijo za azil še vedno vrnjeni na Hrvaško. S podpisom deklaracije pa se bodo ilegalne in legalne migracije izenačile, s tem pa bo Slovenija dolžna poskrbeti za vse migrante, ki pridejo na območje Slovenije. Naj bo to zakonito z urejenimi dokumenti prek mejnih prehodov, ali ilegalno z vdorom na slovensko ozemlje.

Glede na napovedano zavrnitev podpisa deklaracije sosednjih držav, Italije, Avstrije in Madžarske, bo pot za te, po 11. decembru že zakonite migrante pot zaprta naprej na sever, Slovenija pa bo dokončno postala žep za vse migrante na balkanski poti.

Uredništvo