Policisti so, 23. 8. 2019, nekaj po 23.00 uri, v Cerknici pri opravljanju nalog varovanja državne meje ustavili tovorno vozilo, madžarskih registrskih oznak. Vozilo je vozil državljan madžarske, ob njem pa je bil sovoznik, prav tako madžarski državljan. V postopku je bilo ugotovljeno, da v tovornem delu vozila prevažata 47 državljanov Pakistana, ki so
nezakonito prestopili državno mejo. Voznik in sovoznik sta bila pridržana in bosta s kazensko ovadbo privedena k dežurnemu preiskovalnemu sodniku. Postopki s tujci v nedeljo še niso zaključeni.

Na območju Ilirske Bistrice pa so od petka, 23. 8. 2019 od 6.00 ure, do danes, 26. 8. 2019 do 6.00 ure, so policisti obravnavali 49 oseb.

Skupaj so na območju celotne policijske uprave Koper obravnavali 89 oseb od tega števila je 30 oseb zaprosilo za mednarodno zaščito, 30 oseb je že bilo vrnjenih hrvaškim varnostnim organom, 2 tujca sta bila privedena preiskovalnemu sodniku zaradi utemeljenega razloga za sum storitve dveh kaznivih dejanj tatvine drugi pa bodo vračani po zaključenih postopkih.

Osebe po državljanstvih na območju policijske uprave Koper:
– Afganistan        53
– Iran                  15
– Egipt                  5
– Albanija             4
– Maroko              3
– Alžirija               2
– Eritreja               2
– Pakistan             2
– BiH                     1
– Irak                    1
– Kosovo               1

V petek popoldan so policisti na Finidi ustavili vozilo Mercedes, albanskih registrskih tablic, v katerem je 7 oseb. Voznik in sopotnik sta državljana Albanije in izpolnjujeta pogoje za vstop v Schengen. V vozilu je bilo še 5 državljanov Egipta, ki so nelegalno prišli v Slovenijo. Državljani Egipta so zaprosili za mednarodno zaščito, za oba državljana Albanije pa je bila podana kazenska ovadba in po zaslišanju odrejen pripor.

Ukradli avto za pot proti Italiji

V soboto ob 15.06 nas je poklical domačin iz Kubeda in povedal, da so mu pravkar izpred hiše ukradli osebni avto Peugeot 206. Na kraj so bile nemudoma poslane policijske patrulje, ki so vozilu sledile proti Škofijam, nato pa skladno z dogovorom o čezmejnem sodelovanju po avtocesti proti Trstu. Vmes smo obvestili tudi italijanske varnostne organe. Vozilo je bilo
ustavljeno v Trstu. Policisti so ugotovili, da je vozilo ukradeno, v vozilu je bil tudi ukraden nahrbtnik (drugemu moškemu s Kubeda), v vozilu pa sta bila ilegalna migranta, oba državljana Alžirije (stara 28 in 25 let). Oba tujca sta bila pridržana v Italiji, zatem pripeljana v Slovenijo in s kazensko ovadbo privedena k preiskovalnemu sodniku, ki je zanju odredil pripor.

Uredništvo