V zadnjih 24 urah je bilo na interventni številki policije 113 zabeleženih 1.146 klicev. Med 492 interventnimi dogodki so policisti med drugim obravnavali 81 prometnih nesreč, 48 kršitev javnega reda in miru ter 55 kaznivih dejanj.

V 70 prometnih nesrečah je nastala premoženjska škoda, v 8 nesrečah so bili udeleženci lažje in 2 v prometnih nesrečah pa  so bili udeleženci huje telesno poškodovani. Zaradi storitve hujših prekrškov v cestnem prometu so 8 voznikom zasegli vozilo.

Ob 7.53 je na štajerski avtocesti v občini Braslovče osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo in obstalo na cestišču. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, sanirali cestišče in nudili pomoč reševalcem NMP ter policiji.

Ob 15.04 sta na cesti Col–Ajdovščina v bližini naselja Budanje, občina Ajdovščina, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na motorju, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, s tehničnim posegom motorno kolo izvlekli in predali vlečni službi, ter nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovanega motorista. Poškodovanega motorista je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik prepeljal v UKC Ljubljana.

Ob 19.31 se je na Loški cesti v Žireh pri padcu s kolesa poškodoval kolesar. Gasilci PGD Dobračeva so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč kolesarju do prihoda reševalcev NMP Škofja Loka.

Ob 20.38 je v Srednji vasi pri Polhovem Gradcu, občina Dobrova – Polhov Gradec, voznik štiri kolesnika zapeljal z ceste in se prevrnil. Gasilci GB Ljubljana in PGD Polhov – Gradec so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovanca do reševalnega vozila.

Ob 20.52 je na cesti Bič—Žužemberk pri naselju Reber, občina Žužemberk, padlo drevo na vozeče osebno vozilo. Gasilci PGD Žužemberk so drevo odmaknili in pomagali lastniku vozila pri pritrditvi tovora nazaj na streho vozila. Usmerjali so promet in pomagali policistom na kraju dogodka.

Zaradi kršitve javnega reda in miru so opravili 32 intervencij na javnem kraju in 16 v zasebnih prostorih.

Med kaznivimi dejanji so zabeležili 26 tatvin, 18 vlomov, 4 poškodovanja tuje stvari, 2 povzročitvi telesnih poškodb, 2 nasilji v družini, 1 rop, 1 preprečitev uradnega dejanja oz. napad na pooblaščeno osebo ter 1 grožnjo.

 

Nezakoniti prehodi državne meje 
V zadnjih 24 urah je bilo obravnavanih 244 oseb zaradi nezakonitega vstopa na meji z Republiko Hrvaško in sicer 206 na območju PU Novo mesto, 37 na območju PU Koper in 1 na območju PU Maribor. Med njimi so obravnavali največ državljanov Afganistana (89), Maroka (47) in Bangladeša (32).

 

V soboto je bilo obravnavanih 327 oseb zaradi nezakonitega vstopa na meji z Republiko Hrvaško in sicer 292 na območju PU Novo mesto, 33 na območju PU Koper in 2 na območju PU Ljubljana. Med njimi so obravnavali največ državljanov Afganistana (199), Pakistana (36) in Maroka (25).

V obdobju od 1. 1. 2023 do 30. 6. 2023 je bilo obravnavanih 20.274 nedovoljenih vstopov v državo. V istem obdobju preteklega leta je bilo obravnavanih 7.113 nedovoljenih vstopov v našo državo. V mesecu juliju se je število nezakonitih vstopov v državo še povečalo. Najpogosteje so bili obravnavani državljani Afganistana, Maroka in Bangladeša.

Spletno uredništvo