“Za migranti so sicer ostale superge, spalne vreče, plastenke, cigarete West in svež pepel. Kurišče je bilo zagotovo novo, saj bi sicer v tem spomladanskem času pognala trava,” nam je zaupal vznemirjeni domačin, ki je migrantski tabor opazil v bližini svojega doma, in sicer med Igom in Škofljico. 

V uredništvo smo prejeli  fotografije pravkar zapuščenega migrantskega tabora (z dne 2. april 2020). Kot se vidi, je tabor skupaj z nesnago od četrtka odstranjen, pravzaprav odrinjen, postrgan z buldožerjem v bližnji jarek. Verjetno je to storil lastnik zemljišča, zato žal ni boljših fotografij, ki bi bile posnete naknadno.

Zadeva se nahaja na Ljubljanskem barju, skoraj natanko na polovici zračne črte med Škofljico in Igom oziroma približno 50 metrov od poti, ki jo lokalni prebivalci uporabljajo za sprehode in rekreacijo. V zadnjih dneh je – domnevno lastnik zemljišča – območje, kjer je bil tabor, tudi ogradil s kovinsko ograjo.

“Železno ograjo z rampo je domnevno postavil lastnik zemljišča. Če bi to nekdo odstranil uradno, bi bilo narejeno lepo. Verjetno je to opravil kar s priključkom za traktorje ali buldožerjem. Nesnago je potisnil v bližnji jarek. Za migranti so sicer ostale superge, spalne vreče, plastenke, cigarete West in svež pepel. Kurišče je bilo zagotovo novo, saj bi sicer v tem spomladanskem času pognala trava,” nam je zaupal vznemirjeni domačin.

Ravnanje migrantov predstavlja ekološko in zdravstveno breme za Slovenijo
Znano je, da migranti že leta povzročajo težave, še zlasti ekološke narave, dogajajo pa se tudi vlomi in druge oblike nasilja, celo posilstva. Podobni kampi so bili najdeni tudi drugod po Sloveniji, na primer v bližini Lavrice. Z letošnjim letom je sicer število nelegalnih prehodov meje močno naraslo v primerjavi z enakim obdobjem lani. LMŠ, Levica in SD kljub temu niso podprli aktivacije 37.a člena Zakona o obrambi. V zadnjem času je težava še toliko večja zaradi pandemije koronavirusa. Nedavno so bili na območju Šentjerneja odkriti dokazi o okuženih migrantih.

Članek je bil prvotno objavljen tukaj.

uredništvo