Slovenska demokratska letos obeležuje 33 let svojega obstoja. Čeprav globoka država na veliko preferira Roberta Goloba in ga predstavlja kot nekakšnega odrešenika, nedavna javnomnenjska anketa Parsifala razkriva, da bi največ volivcev svojo podporo namenilo stranki SDS. Ker so državnozborske volitve vedno bližje, je vedno več pozornosti usmerjene v kandidatne liste. Te je v torek po seji sveta stranke predstavila tudi SDS.

SDS je na zadnjih volitvah v DZ leta 2018 postala relativna zmagovalka. S 24,92-odstotno podporo je dobila 25 poslanskih mandatov. Potem ko je predsednik LMŠ Marjan Šarec vrgel puško v koruzo, je stranka SDS skupaj s partnerji prevzela vajeti in Slovenijo vodila skozi epidemijo covida-19.

Na notranjskem pa kandidirajo:

Volilna enota 2:

(VO 7 – Ilirska Bistrica) Adrijana Kocjančič

Adrijana Kocjančič (Foto: SDS)

Rojena je bila leta 1962, živi v Podgradu. Zaposlena je kot profesorica na Gimnaziji Koper. V prostem času se rekreativno ukvarja s pohodništvom, tekom in plavanjem. Od vseh vrednot na prvo mesto postavlja družino. “Ta je moj temelj, ki me osmišlja”. 

 

Njeno vodilo: “Če bi bila RESNICA na levi, bi bil na levi strani, ker je na desni, sem na desni strani!” (Albert Camus v časopisni polemiki z Jeanom-Paulom Sartrom)

(VO 8 – Postojna) Zvone Černač

Minister brez resorja, pristojen za razvoj in EU kohezijsko politiko, Zvonko Černač, rojen 23. septembra 1962, je leta 1987 diplomiral na Pravni fakulteti v Ljubljani in pridobil naziv univerzitetni diplomirani pravnik. Po končanem šolanju se je najprej zaposlil pri sindikatih, po prvih demokratičnih volitvah pa je kot član izvršnega sveta Občine Postojna vodil področje upravnih notranjih zadev. Poklicno pot je nadaljeval v gospodarstvu, in sicer je bil dve leti pomočnik direktorja in vodja splošne službe v podjetju Postojnska jama, nato pa je za dobro leto prevzel naloge v. d. direktorja novoustanovljenega javnega zavoda Kobilarna Lipica. Po odhodu iz Lipice je do izvolitve v Državni zbor leta 2004 vodil Stanovanjski sklad občine Postojna.

Zvone Černač (Foto: SDS)

V letih 2005–2011 je bil tudi nepoklicni podžupan občine Postojna, pristojen za komunalno in širšo družbeno infrastrukturo. Po prvem poslanskem mandatu (2004–2008) je bil poslanec še dvakrat (2008–2011, 2011–2014), vmes pa je v času druge Janševe vlade (2012–2013) vodil Ministrstvo za infrastrukturo in prostor. Kot poslanec je bil član različnih parlamentarnih odborov, predsednik KNOVS, predsednik preiskovalne komisije in član ustavne komisije.

 

 

Pred vnovično izvolitvijo v Državni zbor leta 2018 je opravljal samostojno podjetniško dejavnost. V zadnjem sklicu Državnega zbora je bil imenovan za predsednika odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Bil je tudi član odbora za infrastrukturo in prostor, komisije za nadzor javnih financ, komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb ter nadomestni član v preiskovalni komisiji. V okviru strokovnega sveta SDS vodi odbor za infrastrukturo in prostor.

Njegovo vodilo: “Ustanovitelja skavtskega gibanja, Bi-Pi-ja, Roberta Badna-Powella*, ki pravi: “Glej daleč, in ko misliš, da že gledaš daleč, glej še dlje”.

Volilna enota 3:

(VO 1 – Logatec) Zoran Mojškerc

Zoran Mojškerc (Foto: SDS)

Gre za očeta štirih  otrok, Mojškerc je pravnik in občinski svetnik v občini Logatec. Zaposlen je na Ministrstvu za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano v Ljubljani, v prostem času pa se ukvarja s kmetijstvom, saj imajo doma registrirano manjšo kmetijo. Vse od leta 2002 je član SDS. Vrsto let je deloval v okviru strankarskega podmladka, od leta 2019 dalje pa je predsednik občinskega odbora SDS v Logatcu. “Kandidiram zato, da izboljšamo našo državo. Kot oče štirih mladoletnih otrok zanje želim, da živijo v strpni in mirni državi, kar so tudi vrednote, ki jih zagovarja naša stranka. Velik vrednotni potencial pa je tudi domoljubje, ki preveva našo stranko”.

Njegovo vodilo: “Živi in pusti živeti. Sam to razumem tako, da sem strpen do drugih in, da isto strpnost pričakujem tudi od drugih. V današnjem svetu pa se velikokrat dogaja, da strpnost predavajo tisti, medtem ko je sami ne pokažejo. To je v bistvu tudi bistvo demokracije. Vsak človek ima različne ideje in če jih nekomu uspe implementirati, ga samo zaradi tega ni treba javno označevati z različnimi slabšalnimi pridevniki. Predstaviš svojo alternativo in čakaš, da ti ljudje na volitvah dajo priložnost, da jih uresničiš.”

Uredništvo