Policisti so bili danes nekaj čez 12. uro obveščeni o gorski nesreči na območju Tošca v občini Bohinj.

Po podatkih s katerimi razpolagamo so trije gorniki plezali vzhodno grapo v Tošcu. Eden izmed njih je zaslišal pok, nakar je vse tri zajel in odnesel snežni kložasti plaz. Na kraju so jim pomoč nudili gorski reševalci GRS Bohinj in dežurna helikopterska posadka z Brnika.

35-letni gornik in 27-letna gornica sta bila lahko telesno poškodovana in s helikopterjem Slovenske vojske prepeljana v zdravstveno ustanovo. Tretji, 31-letni gornik, ni bil telesno poškodovan in se je sam vrnil v dolino. Vsi trije so bili primerno opremljeni (obutev, oblačila, čelada, cepin, plezalni pas). Policisti bodo dogodek ustrezno dokumentirali.

Preventiva: Policisti svetujemo, da obisk gora načrtujete preudarno in se na vaš cilj odpravite v primernem vremenu in času. Primerno opremljeni in ture prilagodite svojim psihofizičnim sposobnostim. Zaradi morebitnih spreminjajočih vremenskih razmer, snežnih pasti in s tem nevarnosti za nesreče vam pred odhodom v gore svetujemo sprotno spremljanje (ARSO: https://vreme.arso.gov.si/plazovi; Službe za varstvo pred snežnimi plazovi: https://www.facebook.com/SVSPZelenicaTrzic; Gorske reševalne zveze Slovenije: https://www.facebook.com/profile.php?id=100064380982130 in Planinske zveze Slovenije: https://www.facebook.com/PlaninskaZvezaSlovenije). Želimo, da ste v gorah varni.

Preventivne nasvete za planince, pohodnike in gornike si lahko preberete tudi na spletni strani policije: https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/120585-razmere-v-gorah-so-zimske-zato-pohodnike-opozarjamo-na-dobro-predhodno-pripravo-ustrezno-opremo-in-dodatno-previdnost

 

Spletno uredništvo

Slika je simbolična! Vir slike: https://sl.wikipedia.org/wiki/Sne%C5%BEni_plaz