Vsi se lahko strinjamo, da je Notranjska (še) neodkrit turistični zaklad; čeprav je ponudba raznolika, je velikokrat nepovezana in razdrobljena. Katalogi in spletne strani so že v zatonu, prihodnost komuniciranja z obiskovalci je v različnih aplikacijah. Občine Cerknica, Loška Dolina in Bloke so prepoznale priložnost za boljše informiranje o turistični in gostinski ponudbi. V pomoč ponudnikom storitev so stopile s skupno odločitvijo, da podprejo vzpostavitev nove aplikacije, katere cilj je na enem mestu združiti informacije o turistični ponudbi omenjenih občin. Aplikacija je nekakšen digitalni katalog, v katerem najdemo nastanitve, gostišča, turistične znamenitosti, servisne storitve, turistične informacije, pohodniške in kolesarske poti itd.

Na voljo je v več jezikih. Podatki se bodo stalno osveževali glede na razvoj ponudbe in aktualne trende. Na Občini Cerknica so mnenja, da so z aplikacijo dosegli, da se poveže raznolika turistična ponudba Notranjske, na drugi strani pa se s pomočjo digitalne tehnologije turista hitro in učinkovito usmeri do ponudnikov in turističnih točk. Si pa na občini predvsem želijo, da bi ponudniki prepoznali prednosti aplikacije in bi redno objavljali ažurne informacije in aktualno ponudbo – vse od ponudbe malic in kosil do akcijskih cen namestitev. Treba se je namreč zavedati, da bo aplikacija uporabna samo, če se bodo podatki stalno osveževali in nadgrajevali, kar je odgovornost domačih ponudnikov. Vsi pa so v aplikaciji enako pomembni in imajo enake možnosti. Aplikacija namreč ponudnike razvršča izključno na podlagi lokacije uporabnika. Ponudniki storitev se bodo lahko z vprašanji glede uporabe aplikacije in vnosa podatkov obrnili na turistično informacijski center v svoji občini.

Seveda pa aplikacija ni namenjena samo turistom, ampak tudi občankam in občanom. Tudi oni bodo gotovo lahko dobili kakšen koristen nasvet glede ponudbe gostišč, nedeljskega izleta ali jo priporočili prijateljem in sorodnikom. Občine se nadejajo, da je to le prvi korak k vzpostavitvi sodobne spletne infrastrukture, ki jo bodo sčasoma še nadgrajevali.

Aplikacija je prvovrsten dokaz, da si občine Cerknica, Loška dolina in Bloke želijo sodelovanja in skupnega razvoja turistične ponudbe.

Aplikacija »Notranjska« je na voljo za Android sisteme v Trgovini Play ter za iOS uporabnike v App Store.

Povzeto po cerknica.si