Uničena in požgana hiša s strani talibana. (Foto:Facebook)

Uničena in požgana hiša s strani talibana. (Foto:Facebook)

“Dragi moj Gorani, do kdaj mislite molčati? Do kdaj boste tiščali glave v pesek? Kako dolgo bomo se pustili poniževati in dopuščamo, kako nam talibani uničujejo hiše in domove. Čas je, da skupaj krenemo proti borbi s talibani in osvobodimo Evropo islamizacije,” na socialnih omrežjih poziva Tomislav Majnarič, eden vidnejših borcev in aktivistov opozarjanja resnih težav lokalnega prebivalstva v Gorskem kotarju zaradi ilegalnih migrantov.

Po poročanju nova 24tv.si v hrvaškem Gorskem Kotarju, nedaleč od slovenske meje, zopet vre. V preteklosti smo poročali o delovanju in integraciji ilegalnih migrantov in njihovem onasneževanju okoljskih gozdov. Novo šokantno zgodbo pa je delil Tomislav Majnarič – Gile, hrvaški aktivist in alpinist, ki opozarja na težave z migranti. Bližnjo hišo v gozdu pa je požgal in uničil po njegovih besedah taliban.

Tomislav Majnarič ni mogel več molčati. V posnetku, ki ga je delil na Facebooku, je pozval prebivalce Gorskega Kotarja in okolice, naj organizirajo. Po njegovem je edina rešitev skupna akcija, ne pa moledovanje in se razburjanje v bližnjih lokalih. “Če ti taliban pride in uniči hišo, ne bodite tiho in to ne govorite meni. Javite medijem, dajte svoje težave v javnost. Morate narediti pritisk na medije, na javnost, na oblast. Neverjetno je, da nekdo sredi gozda požge in uniči hišo ter noben medij o tem ne poroča. Ne smete molčati. Potrebno je pritisniti na Kolindo (hrvaška predsednica), da pošlje vojsko na mejo. Ona je vrhovna poveljnica oboroženih hrvaških sil,” opozarja.

V svojem pozivu na pomoč se je obrnil tudi na hrvaškega predsednika vlade Andreja Plenkovića in notranjega ministra Davorja Bužinovića, da enkrat za vselej ukrepajo in pomagajo prebivalcem Gorskega Kotarja.

Gorski Kotar eden največjih in težavnih ilegalnih območij na Hrvaškem
V preteklosti smo že poročali o težavah Gorskega Kotarja. Lep turističen kraj so v zadnjih letih ilegalni migranti zaradi svojih nekulturnih vzorcev obnašanja in onesnaževanja gozdov s smetmi, popolnoma pregnali turiste. Majnarič je že v preteklosti opozarjal na težave z ilegalnimi migranti.

Razdejanje ilegalnih migrantov v Gorskem kotarju.(Foto: Nova24tv.si)

Razdejanje ilegalnih migrantov v Gorskem Kotarju. (Foto: Nova24TV)

Majnarić je tudi sam planinec in je ogorčen nad tem, da mediji blokirajo pozive prebivalcev Gorskega Kotarja, ki se zaradi nezakonitih migrantov ne morejo več prosto sprehajati v svojem domačem okolju. Na stalnem udaru so planinske hiše na Janjčarici, Hahliću in na Risnjaku. Ne gre le za planinske, temveč tudi za gozdne in družinske hiše. Situacije je v Gorskem katarju zelo resna, a tudi hrvaške oblasti ne zaznajo tega pomembnega problema za svoje lokalno prebivalstvo.

Uredništvo