V aprilu je bilo izvedeno obnovitveno usposabljanje prvih posredovalcev iz Pivke, ki so ga organizirali v ekipi Nujne medicinske pomoči Postojna, financirala pa ga je Občina Pivka.

 

V  občini Pivka imajo organiziran sistem prvih posredovalcev, ki priskočijo na pomoč ob nujnih zdravstvenih stanjih. Njihova vloga je zelo pomembna predvsem v krajih, do katerih ekipe nujne medicinske pomoči potrebujejo dlje časa. Pri nujnih stanjih, recimo srčnem zastoju, pa šteje vsaka minuta. Da prvi posredovalci znajo pravilno in preudarno odreagirati v situacijah, je nujno stalno obnavljanje, utrjevanje in nadgrajevanje znanja. Po opravljenem temeljnem usposabljanju za pridobitev naziva prvi posredovalec je treba vsako leto opraviti obnovitveno usposabljanje.

Kdo je prvi posredovalec? Prvi posredovalec je posameznik, ki praviloma nima zdravstvene izobrazbe in se odzove na poziv dispečerske službe zdravstva ter pride na kraj dogodka z namenom izvajanja ukrepov za ohranitev življenja pred prihodom službe nujne medicinske pomoči in je vključen v sistem t. i. tihega aktiviranja sil za zaščito in reševanje.

Občina Pivka bo skupaj z Ekipo nujne medicinske pomoči Postojna 14. in 15. junija izvajala začetno usposabljanje prvih posredovalcev v trajanju 10 ur.

Vse, ki bi si želeli pridobiti znanja in vključiti v mrežo prvih posredovalcev vabijo, da svojo prijavo (Ime, Priimek, GSM) sporočite na elektronski naslov: [email protected].

Spletno uredništvo,

Vir: Občina Pivka