V Avstriji so v zadnjih 24 urah zabeležili 2557 novih primerov okužb z novim koronavirusom, kar je po navedbah avstrijske tiskovne agencije APA še vedno visoko število. Minister za zdravje Rudolf Anschober je zaradi vedno večjega deleža britanske različice virusa opozoril pred “pandemijo v pandemiji”.

V Avstriji so v zadnjih sedmih dneh dnevno zabeležili povprečno okoli 2200 novih okužb. Delež pozitivnih testov se je gibal okoli 4,9 odstotka, danes je pri 5,4 odstotka.

Intenzivno nego potrebuje 322 bolnikov s covidom-19, kar so štirje manj kot dan prej, a 58 več kot pred tednom dni.

Med različicami virusa je več kot polovica britanskega seva. “Za Avstrijo to ni nič dobrega. Britanska različica je mnogo bolj nalezljiva kot original, po trenutnih ocenah v Avstriji za okoli 23 odstotkov. Medtem ko je reprodukcijsko število originala 1, je to pri britanski različici 1,23, kar je zaskrbljujoče visoka vrednost. Bolj kot je razširjena britanska različica, toliko večja je nevarnost, da se okužite v Avstriji,” je pojasnil minister Anschober.

Doslej so izsledili 11.576 primerov britanske različice novega koronavirusa in 454 primerov južnoafriške. Izjema je okrožje Schwaz na avstrijskem Tirolskem, kjer še vedno prevladuje južnoafriška različica. Se pa tam položaj izboljšuje, število aktivnih okužb se je ta teden znižalo na 78.

“Še posebej, ko smo soočeni z večjo nalezljivostjo, je pomembno upoštevanje zaščitnih ukrepov, kot so dosledno nošenje zaščitnih mask FFP2, vzdrževanje razdalje najmanj dva metra in zmanjšanje stikov na najmanjši možen obseg,” je dejal Anschober.

“Vsi skupaj bomo odločili z našimi dejanji, ali bomo kljub prevladi bolj nalezljive različice virusa dobro prestali krizne čase do velike noči. Po tem prazniku bo lažje, predvsem zaradi višjih temperatur, manj pogostega zadrževanja v zaprtih prostorih in večjega števila cepljenih proti covidu-19,” je dodal.

Doslej so v Avstriji cepili proti covidu-19 okoli 800.000 ljudi, v prihodnjih tednih naj bi cepljenje pospešili. “Marca bo dobava cepiv trikrat večja kot januarja in februarju, aprila pa bo za še enkrat večja,” napoveduje avstrijski minister za zdravje.

Uredništvo