26. 5. ob  0.59 je na mejni prehod Jelšane prišel avtobus. Pri kontroli dokumentov so  policisti  ugotovili,  da  ima  pet  oseb  ponarejene dokumente Poljske (osebne  izkaznice).  Po preverjanju se je to potrdilo, vseh pet so na meji zavrnili Ali je šlo za migrante ali ne policija ni sporočila.

Drugače pa so na območju  policijske uprave Koper  so  policisti od petka, 24. 5. 2019 od 7.00 ure, do danes,  27.  5.  2019  do  7.00 ure, obravnavali 41 oseb, ki so nedovoljeno
prestopile državno mejo med Hrvaško in Slovenijo.
24  oseb so obravnavali v Ilirski Bistrici, 11 oseb v Kozini in 6 oseb obravnavajo policisti v Kopru. 3 osebe so v postopku zaprosile za azil in bile odpeljane v Azilni  dom. 10 oseb je že bilo vrnjenih na Hrvaško, ostali bodo po zaključenih vseh postopkih.

Kriminalisti obravnavajo tudi 5 oseb (2 državljana Pakistana ter državljana Slovenije, Romunije in Mehike) za kazniva dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države.

Obravnavani nedovoljeni prehodi po državljanstvih:
Pakistan       23x
Turčija          10x
Afganistan      4x
Kosovo           2x
Albanija          1x
Indija             1x

25. 5. ob 3.40 so policisti v Movražu ustavili vozilo, v katerem je bilo 6 ilegalnih migrantov, državljanov Turčije. Voznik vozila avstrijskih registrskih številk je bil državljan Romunije. Migranti so bili vrnjeni na Hrvaško, voznik pa kazensko ovaden.

25. 5. ob 19.44 so policisti pri Ilirski Bistrici ustavili vozilo, v katerem so bili voznik, 33-letni državljan Slovenije, in štirje državljani Turčije. Voznik nima vozniškega dovoljenja, sledi mu obdolžilni predlog in kazenska ovadba, Turki so vrnjeni na Hrvaško.

26. 5. ob 3. uri so policisti v Ilirski Bistrici ustavili vozilo, v katerem je bilo 8 državljanov  Pakistana, 1 državljan Indije in sprovajalec, državljan Pakistana. Slednji bo kazensko ovaden, ilegalni migranti pa vrnjeni na Hrvaško.

27. 5. ob 3.37 so policisti pri Ilirski Bistrici ustavljali vozilo, ki je pripeljalo iz smeri Zabič. Peljali so za njim mimo Markovščine in ga uspeli ustavili v Tubljah. V vozilu Opel Zafira, italijanskih registrskih številk, je bilo 13 oseb (tudi v prtljažniku). Vozila je 46-letna državljana Mehike, vodič pa je bil 20-letni državljan Pakistana, z italijanskimi dokumenti. Po
zaključenih postopkih bodo tujci vrnjeni, vodiča pa kazensko ovadena.

Da je po zaprtju poti čez Sredozemsko morje, migrantska pot odprta čez Balkan je splošno znano, zaskrbljujoče pa je, da se na meji pojavlja čedalje več kriminalcev, ki ljudi spravljajo čez mejo.

Uredništvo