Komisija za priznanja, ki jo sestavljajo predsednik Marko Kranjc ter člani Andreja Krpan, Zoran Gale, Marjan Kusič in Slobodan Jović, je na 4. redni seji, dne 16. maja 2022 na podlagi Odloka o priznanjih Občine Cerknica, Poslovnika o delu komisije za priznanja Občine Cerknica in Javnega razpisa za podelitev priznanj Občine Cerknica za leto 2022 sprejela usklajeni predlog o dodelitvi priznanj občine Cerknica za leto 2022.

Včeraj, 10. junija 2022, jih je župan Marko Rupar podelil na slavnostni seji občinskega sveta Občine Cerknica. Bronasti taborski znak sta prejela Olga Braniselj in Joško Cerkvenik, srebrni taborski znak je šel v roke Ani Petrič, Robertu Kužniku in poslovalnici Žito, Delikatesa Cerknica. Dobitniki zlatega priznanja so Branko Gornik, Julija Perko in Miroslav Juvančič. Jan Urbas je bil kot eden najuspešnejših notranjskih športnikov nagrajen s priznanjem 12. junij. Občina Cerknica pa je dobila novo častno občanko. To je postala pionirka na področju ohranjanja ljudskega spomina Notranjske in Slovenije, pevka, pravljičarka, zbirateljica, voditeljica vokalnih in pripovedovalskih delavnic živi ob Cerkniškem jezeru Ljoba Jenče. Ljoba Jenče, v produkciji Zavoda PANJ, je letos pripravila tudi kulturni program občinske prireditve z naslovom Tišina sem in glas. Nastopili so otroška folklorna skupina Podružnične osnovne šole Maksim Gaspari Begunje, učenci Osnovne šole Notranjski odred Cerknica, Moški pevski zbor Tabor, Folklorna skupina Rak Rakek, baletka Živa Kranjc, pianist Zoran Škrinjar in Ljoba Jenče. V slikovnem gradivu so bili uporabljeni glasovi dokumentarnih posnetkov ljudskega izročila Notranjske. Podelitev občinskih priznanj je povezoval Marko Škrlj.

Župan Marko Rupar se je v svojem nagovoru dobitnicam in dobitnikom zahvalil, ker občino in državo predstavljajo v najboljši luči. »Iskreno se vam zahvaljujem, da v svet ponašate dober glas o naravnih in kulturnih danostih občine ter prizadevnih, sposobnih, pridnih in srčnih ljudeh. Spoštovane dobitnice in spoštovani dobitniki priznaj, če kdo, ravno vi najbolje veste, da uspeha ni mogoče doseči čez noč. Gre za proces. Marsikdaj življenje ubere tudi drugačno pot od načrtovane, zahteva stalna prilagajanja, a treba je vztrajati. Prioritete občine se lahko spreminjajo glede na potrebe lokalne skupnosti, naš cilj pa ostaja –  Občino Cerknica popeljati med najuspešnejše slovenske občine,« je povedal župan.

Po slavnostni seji se je dogajanje preselilo pod šotor na parkirišču Trikotnik, kjer je v okviru občinskega praznika in odprtja festivala Heksnfest Notranjskega študentskega kluba nastopila priznana skupina Dan D.

 

 

Besedilo in fotografije: www.cerknica.si, več fotografij na TEJ povezavi.