Bralec nam je poslal slike velike živali ob potoku Logaščica, ki jo je opazil na sprehodu. Bralec je mislil, da se je v potok naselil bober, vendar se je po preverjanju izkazalo, da gre za nutrijo.

Na wikipedii je o Nutriji zapisano:

“Nutrija ali bobrovka (znanstveno ime Myocastor coypus) je velik rastlinojedi glodavec, edini predstavnik rodu Myocastor in družine Myocastoridae. Živi v vodi ali na obvodnih področjih, najdemo pa jo lahko v Severni in Južni Ameriki, Evropi, Afriki in Aziji. Po videzu spominja na veliko podgano; odrasle živali tehtajo med 5 in 9 kg ter merijo od 40 do 60 cm v dolžino brez repa, ta meri dodatnih 30 do 45 cm. Nutrije imajo grobo dlako temno rjave barve s svetlim predelom okrog smrčka. Najlaže jih je prepoznati po živo oranžnih sekalcih in plavalni kožici na zadnjih nogah.”

V preteklosti so jih v nekaterih predelih obravnavali kot škodljivce, vendar se po podatkih, ki jih je možno dobiti prehranjujejo predvsem z obvodno biomaso kar pa ni nujno slabo – ponekod so zanesene rastline problem zaradi zaraščanja kanalov oziroma vodotokov kar je tudi v Logatcu problem. Mogoče pa bodo očistile zaraščeno Logaščico.

 

Uredništvo