Logaški župan Berto Menard je danes zvečer na TV Lep povedal, da je v občini Logatec zaenkrat le ena potrjena okužba s korona virusom. Dodal je še da naj ljudje upoštevajo navodila strokovnih služb, prav tako pa so domovi za starejše v občini zaprti.

V kolikor ne morete do trgovine, bo za dostavo najnujnejših živil poskrbela civilna zaščita.

Tudi ostali dejavniki civilne zaščite objavljajo pozive k spoštovanju navodil.

PGD Gorenji Logatec je na facebook-u objavilo naslednje sporočilo:

Spoštovane krajanke in krajani, gasilke in gasilci, skratka pa vsi, ki ste naši prijatelji na FB in tam zunaj.

Prišel je čas, ko lahko rečemo, da je hudič vzel šalo. Pred tednom, dvema, smo še lahko z »gotovostjo« trdili, da nismo okuženi, če vsaj nismo imeli stikov z neznanimi osebami. Ta čas je minil. Virus se prenaša že po kaki četrti osebi, celo nam ljubi in blizu.
Pred nami je čas, ki ga bo potrebno preživeti izven ustaljenih okvirjev in izven običajnega življenjskega ritma. Največ pa lahko naredimo sami, že samo s parimi enostavnimi potezami, ki od nas ne zahtevajo nikakršnih pripomočkov in znanstvenega pristopa.
Sedaj je na vseh nas da dokažemo, da znamo biti človek človeku v pomoč.
Ne bomo se družili v večjih skupinah, ne bomo hodili po mestih, ne gremo na javne prevoze, ne nakupujemo po nepotrebnem, ne kofetkamo in pijačkamo …
Naša notranjska ponuja veliko kotičkov v naravi v katero se lahko sprehodimo, ne v skupinah po 10 -20, ampak samostojno oz. po načelu zdrave pameti (če z ženo spita skupaj, potem verjetno nima smisla, da gresta na sprehod vsak zase, kajne  ).
Pokličemo soseda, prijatelja, znanca, starejše … mogoče ima kdo kako resnejšo kronično bolezen zaradi katere je še bolj izpostavljen in ranljiv in rabi kako pomoč, dostavo… saj ni nujno, da se osebno srečata na vratih. Večini bo že krajši pogovor v veliko uteho in spoznanje, da niso sami.
Prezračite stanovanja, pojdite na terase, balkone, naužite se svežega zraka. Ne preživljamo jedrskega udara, zunaj je varno.
Za informacije glede korona virusa, se obračajte na brezplačno številko 080 14 04, kjer vam bojo zagotovo znali pomagati in vam dali kak nasvet. Intervencijske številke gasilcev, NMP-ja, reševalcev uporabljajte samo v res nujnih primerih, vsi ki delajo v zdravstvu so že tako preobremenjeni, tudi druge sile zaščite in reševanja imajo dovolj resnega dela. Pomagajmo jim s tem, da vsak problem že sami doma striažiramo.
Mogoče je komu vse to smešno, zavedati pa se moramo, da lahko naša nespamet koga stane življenja. Vsi rakavi bolniki in ostali kronični bolniki imajo že tako oslabljen imunski sistem in ker se nekdo ne more odpovedati kavici, lahko od nekoga tretjega preko nekoga tretjega enostavno ubije nekoga četrtega. To ni kvantna fizika in vsak lahko to razume, če le hoče.
Spremljajte ukrepe države in strokovnjakov in jih spoštujte, rešite nekomu življenje.

Uredništvo