V nedeljskem popoldanskem neurju, ki je zajelo prestolnico, so se nekateri vozniki ponovno odločili za ustavljanje pod nadvozi, kar predstavlja resno nevarnost za ostale udeležence v prometu. Policija opozarja, da je tovrstno početje na avtocestah, hitrih cestah, v predorih ali pod nadvozi izredno nevarno.

Pogosto opazimo voznike, ki ob nevihtah ustavljajo svoja vozila na neprimernih mestih, kar ogroža vse udeležence v prometu. “Nekateri vozniki ob neurju na avtocesti svoja vozila ustavljajo v predorih, na odstavnih pasovih, obračajo ali celo izstopajo iz vozil. To početje je nevarno in lahko privede do zastojev ali prometnih nesreč,” opozarjajo predstavniki policije.

Policija zato ponovno poziva voznike, naj upoštevajo naslednja pravila:

1. Ustavljanje le na parkirnih prostorih počivališč: Ustavljanje na odstavnih pasovih ali na vozišču je strogo prepovedano.

2. Vožnja, parkiranje ali ustavitev na odstavnem pasu: Dovoljeno le v nujnih primerih. Enako velja za obračanje, vzvratno vožnjo ter parkiranje.

3. Prilagoditev hitrosti in izključitev iz prometa: V primeru močnega dežja ali toče naj vozniki prilagodijo hitrost in se izključijo iz prometa na prvem primernem mestu, kot so počivališča ali izvozi, kjer je dovoljeno ustaviti vozilo.

4. Varnostna razdalja in potrpežljivost: Ko je promet gost, naj vozniki ohranijo varnostno razdaljo in potrpežljivost, zlasti pri prehitevanju. Zvočne in svetlobne signale naj uporabljajo le v primeru ogroženosti.

5. Previdnost zaradi naplavin: Močan dež in toča lahko na cestišče naneseta naplavine, zato morajo biti vozniki, predvsem motoristi, še posebej previdni.

6. Dosledno upoštevanje prometnih znakov: Vozniki naj dosledno upoštevajo prometne znake, rdeče luči pred predori in talne označbe.

Policija poudarja, da upoštevanje teh pravil ni le zakonska obveza, temveč tudi ključno za zagotavljanje varnosti vseh udeležencev v prometu.

 

Spletno uredništvo
Fotografija je simbolična.