Župan Ilirske Bistrice Emil Rojc je v Državnem zboru na seji dveh parlamentarnih odborov stanje onesnaženosti gozdov, ki jih za seboj puščajo migranti, opisal z naslednjimi besedami V teh smeteh, tako v hrani, kot v oblačilih, bom grdo rekel, kot v odvrženih gatah, so se zaredili črvi. To je golazen, te smeti ležijo tam že leto dni. Ti črvi so se zaredili noter in divji prašiči so ugotovili, da je to okusna hrana. In tudi to jedo. In potem mi na tržnicah kupujemo zelo dobre divjačinske klobase. Zelo dobre so. Ampak, zdaj pa prihajamo v tisto, ko to ni več problem samo župana občine Ilirska Bistrica, ampak tudi tržnice v Ljubljani. In ko se bo to zgodilo in ko bomo počasi ugotovili, da ni tam en župan, ki je siten, ki ga njegova lastna stranka preganja zaradi tega, in da je to problem širše skupnosti, bomo verjetno začeli razmišljati drugače.” 

Parlamentarna odbora sta na zahtevo SDS namreč razpravljala o podelitvi večjih pooblastil vojski pri varovanju meje. Tako je Rojc v nadaljevanju še dodal: “Večja pooblastila vojski ne morejo škodovati našim ljudem in apeliram na vse, da ta pooblastila poslanci odobrite, da vlada to predlaga, da državni zbor to potrdi, ampak ne za tri mesece. Za čas, dokler bo trajala ta situacija, ker bo trajala še zelo, zelo dolgo,” 

Sejo dveh odborov so v vladajočih strankah SD, LMŠ, SMC, DeSUS in SAB obstruirali, opravičili pa so se tudi Marjan Šarec, njegov svetovalec za nacionalno varnost Damir Črnčec, Karl Erjavec v vlogi ministra za obrambo in črnomaljski župan Andrej Kavšek.

Sta pa se, kar je pohvalno seje udeležila notranji minister Boštjan Poklukar in direktorica Policije Tatjane Bobnar.

Emil Rojc je po seji na družabnem omrežju še objavil:

“Na včerajšnji skupni seji Odbora za obrambo ter Odbora za notranje zadeve, prvič s strani ministra za notranje zadeve, nisem slišal jasnega nasprotovanja predlogu, da Vlada RS predlaga Državnemu zboru aktivacijo 37a člena Zakona o obrambi, ki slovenski vojski daje REALNA pooblastila pri varovanju državne meje. Kar me je zelo razveselilo, ker je to vsaj signal, da se vsi skupaj začenjamo zavedati resnosti problema nezakonitih migracij. Žal je koalicija v DZ sejo zapustila in s tem preprečila sprejetje sklepa, ki bi Ministrstvo za notranje zadeve in Vlado RS zavezoval k aktivaciji omenjenega člena. Glede na to, da sem trenutno tudi sam v politični funkciji, do neke mere razumem politično dogajanje v Državnem zboru in včasih tudi nelogično nasprotovanje med koalicijo in opozicijo, vendar spoštovana koalicija DZ, če ne morete podpreti predloga opozicije, ki je za ljudi v obmejnih občinah koristen, LEPO PROSIM, sami predlagajte takšen sklep in ga potem sprejmite. Ker smo tudi mi, ki smo »daleč od oči in daleč od srca« ljubljanske elite, državljani Republike Slovenije in imamo pravico do varnega in mirnega življenje TAKO KOT VI V LJUBLJANI.

Kaj določa 37.a člen Zakona o obrambi?

Po tem členu bi vojski dodelili izjemna pooblastila, »če to zahtevajo varnostne razmere, lahko Državni zbor na predlog vlade z dvotretjinsko večino glasov navzočih poslancev odloči, da pripadniki Slovenske vojske, skupaj s policijo, izjemoma, pri širšem varovanju državne meje, v skladu z načrti in po predhodni odločitvi vlade«. Vojaki pri tem nimajo policijskih pooblastil, izvajajo pa naslednje: opozarjajo, napotujejo, začasno omejujejo gibanje oseb in sodelujejo pri obvladovanju skupin in množic. (vir)

Sejo je vodil poslanec Zvone Černač, zahtevo je v imenu SDS predstavila dolenjska poslanka Anja Bah Žibert.

V nadaljevanju objavljamo nekaj izjav poslancev. Kot rečeno, poslanci koalicije so s seje pobegnili (med njimi tudi Predrag Baković, SD, zato njihovih izjav o tem ni).

Predsednik odbora in poslanec Zvone Černač (na levi)

Zvone Černač: “V normalni državi se sploh ne bi pogovarjali o tem, ali bomo državo spravili na normalen nivo, ali bomo zaščitili ljudi, ki so vsak dan bolj ogroženi, ali bomo zaprli schengensko mejo, ki je neučinkovito varovana … Ampak bi to nemudoma storili!

Problem varnosti zadeva vse državljane, ne glede na to, kakšnega političnega prepričanja so, zato posledično zadeva tudi vse politične stranke. Obstrukcija seje s strani koalicijskih poslancev je tako izjemno neodgovorno dejanje, neodgovorno do ljudi.”

Poslanka Anja Bah Žibert

Anja Bah Žibert: “V Sloveniji imamo migrantsko in varnostno krizo, sistem nam razpada, koalicija pa tišči glavo v pesek, se ukvarja s podnebno krizo in obstruira seje, na katerih bi lahko s skupnimi močmi nekaj storili za boljšo varnost naših državljanov.

Vojak danes na južni meji ne sme storiti ničesar, ilegalni migranti lahko mirno hodijo mimo njih. Čas je, da pomagamo tako Policiji kot Slovenski vojski in aktiviramo 37.a člen Zakona o obrambi, da bodo vojaki lahko pomagali policistom!

Dovolj je marakeškega sindroma, dovolj je prikrivanja podatkov o ilegalnih migrantih, dovolj je, da se o problemih ne pogovarjamo dovolj resno, ampak smo že dlje časa priča statusu quo. Vlada ne zaščiti države in državljanom ne zagotovi varnosti.”

Poslanec Žan Mahnič

Žan Mahnič: “Imamo ministra za notranje zadeve, ki kot stara lajna ponavlja stavek, kako Policija obvladuje južno mejo, čeprav je ne! Južno mejo se ščiti na meji, v Kostelu, ne na Dolenjskem ali na severnem delu Bele krajine, ne tako, da se v notranjosti lovi in prime

V tem trenutku glede na statistiko v povprečju 2 policista varujeta okoli 5 kilometrov južne meje. Saj potem ni čudno, da se migranti nemoteno sprehajajo po državi! In ne, ne ujame jih Policija, srečujejo jih državljani, ki potem javijo Policiji.

Slovenska vojska nima pooblastil, da na južni meji ukrepa zoper ilegalne migrante, hkrati smo bili priča temu, da lahko ukrepa zoper slovenske državljane, ki očitno učinkoviteje kot vlada varujejo južno mejo? Na podlagi česa?”

Poslanec Branko Grims

Branko Grims: “Politika je dolžna aktivirati 37.a člen Zakona o obrambi, da se zagotovi varnost našim državljanom ter omogoči dodatno pomoč in angažma za varovanje naše meje pa če vladajoča koalicija še tako beži iz dvorane in obstruira seje.”

 

Iz zapisanega je razvidno, da vlade in koalicijskih poslancev ne zanima varnost državljanov in še vedno tiščijo glavo v pesek, češ da ni težav zaradi drastičnega povečanja nezakonitih prehodov meje s strani ilegalnih migrantov. Poslanci so sejo prekinili in bodo z njo nadaljevali, kdaj bo to, še ni znano.

Članek je bil prvotno objavljen TUKAJ.

Uredništvo