V nedeljo je v Rovtah potekala slovesnost in sveta maša za padle domobrance, žrtve prve in druge svetovne vojne ter vojne za Slovenijo, ki jo je daroval upokojeni nadškof msgr. dr. Anton Stres. Po maši pa je na spominski slovesnosti zbrane nagovoril dr. Janez Zorec. Dogodek je potekal v organizaciji Nove Slovenske zaveze.

V nedeljo je v Rovtah potekala slovesnost in sveta maša za žrtve vojn, kjer je Msgr. dr. Anton Stres spregovoril predvsem o potrebi po resnici, ki jo potrebujemo v družini, soseski, narodu, državi in tudi v odnosih med državami. “Resnica je stvar poštenega srca, iskrenosti in nesebične odprtosti ter notranje svobode,” je dejal dr. Stres. Ob tem je izpostavil, da je ena bistvenih potez vsakega totalitarnega režima lažna propaganda, ki pomeni “nasilje nad resnico.” Po njegovih besedah sta v okviru resnice pomembni svoboda govora in izražanja, saj gre za dve vrednoti, brez katerih ni demokracije, “vendar pa se pravica do svobode govora ne sme sprevreči v pravico do laži.” Kot je poudaril dr. Stres žrtve totalitarnih režimov niso bile samo telesno umorjene, temveč se je kasneje s polresnicami, lažno propagando, izkrivljanjem dejstev skušalo odvzeti še njihovo dobro ime. Zato po njegovih besedah danes “bijemo boj za svobodo, da resnico odkrijemo in povemo.”

Letos slovesnost v znamenju 75-letnice Marijine kapelice in protikomunističnega shoda ter evropskega dne spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov
“Resnice ne bo nič ustavilo, nihče ji ne more ukazovati, kakšna naj bo, je nenasilna, a zmagovita na svoji poti,” je povedal upokojeni nadškof in nadaljeval: “resnica blago, a hkrati vztrajno in krepko prodira v naše duhove,” je še povedal Stres in izrazil misel, da je resnica o povojnih zločinih neznosna, a je s prikrivanjem in sprevračanjem ne bomo ubežali. Po spominski maši je sledila slovesnost, ki je imela tokrat tri poudarke. In sicer je bila namenjena obeležitvi 75-letnice postavitve Marijine kapelice, ki so jo postavili rovtarski domobranci 5. novembra 1944 v spomin na vse žrtve prve in druge svetovne vojne. Seznam žrtev so dopolnili leta 1993 in tako zapisali žrtve od posvetitve kapelice do konca vojne ter žrtve vojne za samostojno Slovenijo. Posebej stojijo farne plošče, na katerih so zapisana imena žrtev povojnega nasilja. Spomnili so se tudi 75-letnice protikomunističnega shoda, ki je bil v nedeljo, 27. avgusta 1944 v Rovtah in se ga je udeležil tudi prezident Ljubljanske pokrajine general Leon Rupnik s soprogo in sinom Vukom. Obenem pa so danes v Rovtah tudi slovesno obhajali evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov.

Pokorščina Stalinovemu imperializmu je osnovna poteza narodne izdaje slovenskih komunistov
Na spominski slovesnosti je spregovoril dr. Janez Zorec, ki je sprva izrazil ganjenost, da stoji pred kapelico, kjer“kriki prosečih glasov izražajo upanje za spravo med Slovenci.” Kapelico je dr. Zorec videl tudi kot simbol vseh žrtev komunizma, Slovence pa opredelil kot narod, ki je “pol stoletja potil krvavi pot pod totalitarnimi režimi, trpljenje pa je moral prestajati zaradi ljubezni do domovine in zvestobe krščanskim vrednotam.” Dr. Zorec je spomnil na to, da se je v Rovtah pred 75 leti vršilo veliko protikomunistično zborovanje, na katerem je Leon Rupnik dejal, da “zvestoba domovini zahteva tudi odpovedi in hrabro stiskanje zob ter zaupanje v vsemogočnega, ki mu je naš narod zaradi vernosti in vdanosti po mučeniškem trpljenju posvečen.” Nadalje je dr. Zorec spregovoril tudi o uničevanju slovenstva, ki ima po njegovem mnenju dolgo zgodovino. Ob tem je v svojem razmisleku o kolaboraciji dejal, da je “pokorščina Stalinovemu imperializmu osnovna poteza narodne izdaje slovenskih komunistov. Njihovo izdajstvo se je nadaljevalo s kolaboracijo z Nemci med utilitarnim prijateljevanjem Stalina s Hitlerjem, oportunistična in brezpogojna povezava partije z nacisti in fašisti proti slovenskim narodnim interesom pa je bila neprekinjena ves čas okupacije, kot so to naznanjale žive priče, o tem pa danes govorijo tudi novi in neizpodbitni dokazi.”

Polstoletna lažniva propaganda režima še danes slepi Slovence
Dr. Zorec je spregovoril tudi o grozotnem holokavstu na slovenskih tleh in o polstoletni lažnivi propagandi, ki hoče o teh dogodkih še danes slepiti Slovence. Orisal pa je tudi, kako in zakaj so se proti nasilju nad narodom odzvali ljudje in o tem, kakšni motivi so vodili domobrance pri branjenju lastnega naroda. “Beg pred žalostnimi zgodovinskimi dejstvi se že deset let kaže v patetičnem nepriklicevanju totalitarnega sistema,” je ocenil dr. Zorec in izpostavil, da nove totalitarne ideologije tudi danes dosledno delujejo proti vrednotam človeške narave in življenja. Po Zorčevih besedah novih ideologij danes ne skrbijo kršenja zasebnih in človekovih pravic, ni jih sram izvajati akutnih in pravosodnih nepravilnosti, ne moti jih pospešeno zavajanje države v nazadnjaški družbeni model iz preživetega režima. Dr. Zorec pa je vendarle izrazil tudi optimizem, rekoč, da “slovenskemu narodu režim ni uspel zatreti duha”. Po njegovih besedah pa prav tako potrebujemo nepretrgan boj za vrednote človeka in človečnosti nasploh. “V naši domovini naj zavladajo pravica, mir in prava svoboda,” je dr. Zorec zaključil svoj nagovor.

Povzeto po nova24tv.si