Tudi v Sloveniji so odkrili prvo okužbo z novim koronavirusom. Na to temo je minister za zdravje Aleš Šabeder ob 21.30 podal izjavo. Slovenija se je tako pridružila več kot 80 državam, ki beležijo okužbo s tem virusom. Pacient je prišel iz Maroka preko Italije v Slovenijo. Obiskal je osebnega zdravnika, ki ga je kljub temu, da je imel očitne znake novega virusa, poslal na infekcijsko kliniko.

21:53 Zanimivo pri zgodbi je, da ga je osebni zdravnik, kljub temu, da je imel očitne znake novega virusa, samega poslal na infekcijsko kliniko, namesto, da bi poklical reševalce.

21:49 Novi koronavirus sars-cov-2 se med ljudmi prenaša kapljično. To pomeni, da je za prenos potreben tesnejši stik z bolnikom na razdalji do 1,5 metra. Točna inkubacijska doba še ni znana, glede na ostale koronaviruse pa je ocenjena na dva do 12 dni. V povprečju naj bi bila inkubacijska doba dolga približno šest dni.

21:47 Pacient se sedaj nahaja na infekcijski kliniki.

21:46 Da bi preprečili širjenje okužbe, raziskujejo pacientove kontakte in s kom se je družil. Minilo je nekaj dni od prihoda domov do obiska Infekcijske klinike, zato je pred zdravniki težko delo.

21:45 Zdaj raziskujejo, kje se je okužil. “Očitno gre za uvožen primer okužbe iz Maroka, zato ga moramo izprašati, kje se je gibal in kje je potoval,” so povedali na novinarski konferenci.

21:44 Dr. Maja Sočan (NIJZ)“Gre za uvožen primer. Začeli smo z našim delovanjem, kot predvidevajo protokoli. Z njim se bomo pogovorili predvsem o njegovih najbolj rizičnih kontaktih, saj so za te predvideni najbolj strogi ukrepi.”

21:42 Bili so sproženi protokoli v te namene, so povedali na ministrstvu.

21:41 Pacient je danes obiskal svojega osebnega zdravnika, ki ga je poslal na Infekcijsko kliniko UKC Ljubljana. Po testiranju je bil vzorec pozitiven, trenutno se pacient nahaja v pripravljeni sobi UKC Ljubljana.

21:40 Ob 20.44. uri je bilo ministrstvo za zdravje s strani Mikrobiološkega laboratorija v Ljubljani obveščeno o prvem pozitivnem vzorcu pacienta. Po informacijah, ki jih imajo do zdaj, je pacient prišel iz Maroka preko Italije v Slovenijo.

21:38 Zdravstveni minister v odstopu Aleš Šabeder podaja izjavo o prvi okužbi s koronavirusom.

Članek je bil prvotno objavljen TUKAJ.

Uredništvo