Slovenska vojska (SV) pripravljenost v zadnjih tednih vzdržuje z nizom vaj Preskok. Te so se začele 11. maja, končale se bodo z združenim delovanjem vseh sil SV 19. junija. V vajah, ki potekajo na širšem območju Slovenije, sodeluje preko 2200 pripadnikov SV. Vajo na območju Babnega polja si bo v sredo ogledal tudi predsednik republike Borut Pahor.

V nizu vojaških vaj Preskok sile SV preverjajo in nadgrajujejo sposobnost delovanja. Vaje so se začele na ravni voda, končale pa se bodo z združenim delovanjem kopenske vojske, letalstva, mornarice in specialnih sil. Ves čas vaje udeleženci upoštevajo nacionalne ukrepe za varovanje zdravja. Niz vaj Preskok pretežno poteka izven vojaških vadišč, na območjih občin, ki so se s tem strinjale. Na ta način se pripadniki SV lahko usposabljajo na različnih manevrskih terenih, ob nenehnem povezovanju z lokalnim prebivalstvom, kar je nujno za učinkovito delovanje in zagotavljanje obrambe države, so zapisali na ministrstvu za obrambo.

Foto: STA

Tako se danes začenja usposabljanje na območju Snežnika oziroma Babnega polja, ki bo potekalo do petka. Na območju Babnega Polja bodo v sredo med 12.30 in 14.30 slovenska in zavezniška vojaška letala in helikopterji občasno izvajala nizke prelete. Vajo si bo ogledal tudi predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor. Na vajo vabijo tudi predstavnike medijev.

Na še več lokacijah obalno-kraške, primorsko-notranjske, jugovzhodne, posavske, podravske in pomurske regije pa bo združena vojaška vaja potekala med 15. in 19. junijem. Skupno se bo urilo do 1500 pripadnic in pripadnikov iz logistične brigade, 15. polka vojaškega letalstva ter 430. mornariškega diviziona. V času vaj bo na omenjenih lokacijah povečan promet vojaških vozil, ki pa ne bo vplival na pretočnost prometa.
Uredništvo