Vodja poslanske skupine Nova Slovenija Jožef Horvat je na današnji seji Komisije za nadzor javnih financ vidno razburjen pozval k prekinitvi seje ali pa k odstranitvi poslanca Mihe Kordiša s pomočjo policije. “Če bi pravna država delovala, bi Miha Kordiš dobil že najmanj 30 tožb,” je dal vedeti. Razlog za to reakcijo se skriva v izpadu za katerega je poskrbel poslanec radikalne Levice Kordiš. Ta je namreč, povsem brez kakršnih koli dokazov vneto poudarjal, kako zanj nabava preko posrednikov predstavlja organizirani kriminal, vpletene v izvedbo pa je označil za kriminalce. “Za seznam kriminalcev, lahko pogledate seznam ministrov v tej vladi in njihovih najvišjih nameščencev.”

Glede na to, da se je na dnevnem redu znašla debata glede postopka nabave zaščitnih mask med Zavodom RS za blagovne rezerve in podjetjem Acron d. o. o., je bilo mogoče slišati postopkovne predloge k zaprtju seje za javnost, saj lahko debata negativno vpliva na poslovanje podjetij o katerih se bo govorilo. Pojavlja se namreč tudi vprašanje, kdo bi v primeru drugega vala, sploh še želel sodelovati v poslih z državo. S tem pa se Kordiš nikakor ni strinjal in je v znak protesta zatrdil: “Po zadnjih treh postopkovnih intervencijah je jasno, da želi koalicijska vrsta, prakso vojnega dobičkarstva pomesti pod preprogo in zaščititi kriminal oblasti, pa seveda s strankami povezane dobavitelje, ki so se jim izstavljale provizije. Predsedujoči, moj predlog je, da kategorično zavrnete pobude po tem, da se seja za javnost zapre.”

Kordiš se pri blatenju koalicije tukaj ni ustavil in je v nadaljevanju izpostavil prepričanje, da je mogoče seznam kriminalcev dobiti s pregledom seznama ministrov v tej vladi in njihovih najvišjih nameščencev. Pojasnil je tudi, da: “Vojno dobičkarstvo predstavlja odločitev za nabavo zaščitne opreme preko posrednikov, namesto neposredno in nato izvedba te prakse z visokimi provizijami, kot smo lahko tudi v medijih brali. Govorim konkretno o tem, da politično odločitev in kasnejšo prakso za nabavo preko posrednikov, označujem za organizirani kriminal. Vpletene v izvedbo pa kot kriminalce. To je moja politična sodba, ki je tudi utemeljena.”

Foto: Printscreen

Izpad Kordiša je Horvata vidno razjezil, zato je ta uvodoma dal vedeti, da to kar Kordiš izvaja permanentno predstavlja dokaz, da je potrebno sejo za javnost zapreti, ali ga s policijo odstraniti. “Jaz nisem član kriminalne združbe in moja družina tudi ne. Če bi pravna država delovala, bi kolega dobil že najmanj 30 tožb. Pa jih ne bo dobil, ker pravna država ne deluje. Moram zaščititi dobro ime članov Nove Slovenije, ministrov in poslancev.”

Po besedah Horvata je dogajanje v zadnjih tednih povsem nezaslišano. “Prosim, da prekinete sejo in da nas zavarujete. Gospod predsednik, jaz nisem član kriminalne združbe in to “non stop” poslušam. Kaj se pa mi gremo v tem parlamentu? Kdo je ta kolega Kordiš, ki nam kar razlaga, da krademo, da smo kriminalci in kriminalci na oblasti. Jaz sem tudi na oblasti, sem član koalicije. Konec, je tega. Če ne, bom jaz poklical policijo.”

“Za to kar je dejal Kordiš ni popolnoma nobenih dokazov”

Horvata je pri njegovem stališču podprl tudi poslanski kolega Aleksander Reberšek in glede obnašanja Kordiša dal vedeti, da se je očitno začela sezona nabiranja gob. “Kordiš nam tukaj v živo demonstrira, kaj se zgodi, če poješ zeleno mušnico. Moj postopkovni predlog se nanaša na 77. člen Poslovnika Državnega zbora RS. Za to kar je dejal Kordiš ni popolnoma nobenih dokazov,” je poudaril Reberšek in dodal, da je tako povsem neosnovano obtoževanje neprimerno. “Moram reči, da je zavrženo in nevredno hrama demokracije. To, da nekomu očita, da je kriminalec, je tudi kaznivo dejanje po 162. členu Kazenskega zakonika za vsakega običajnega državljana. Mogoče se kdo od poslancev zanaša na imuniteto, vendar pa opozarjam, da je popolnoma neprimerno, da se v hramu demokracije razpravlja na način, da se s tem izpopolnjuje znake kaznivega dejanja.”

Prvotno objavljeno TUKAJ.

Uredništvo