Medtem, ko na notranjskem v preteklem vikendu razne kraje 500 EUR vrednega motorja na v Postojni, je na področju ilegalnih migracij zadeva precej drugačna.

V zadnjih treh dneh (od petka od 7. 00 ure do ponedeljka do 7.00)  ure so policisti na območju Policijske uprave Koper obravnavali skupaj 72 oseb, ki so nedovoljeno prestopile slovensko – hrvaško mejo. Od tega jih je 43 izrazilo namero, da bodo v Sloveniji zaprosili za mednarodno zaščito, 29 jih je bilo vrnjenih v Republiko Hrvaško. Po državljanstvih so bili
obravnavani: Alžirija – 16, Pakistan – 16, Irak – 13, Somalija – 8, Sirija – 5, Afganistan – 3, Indija – 3, Iran – 3, Jemen – 2, Maroko – 1, Palestina – 1, Tunizija – 1.

36 oseb je bilo prijetih na območju PP Ilirska Bistrica, 28 območju PP Kozina ter 8 na območju PP Piran.

V petek popoldan so policisti v Kosezah ustavili osebni avto BMW, katerega je vozil 41-letni državljan Nemčije, in voznika Passata, ki ga je peljal 38-letni državljan Iraka. V prvem vozilu sta bili dve Iračanki, v drugem pa dve Iračanki in en Iračan. Oba voznika sta bila pridržana, saj so potniki v obeh vozili vstopili v Slovenijo nelegalno. Ilegalni migranti so bili vrnjeni na Hrvaško, voznikoma pa sledi kazenska ovadba.

V soboto ob 18.20 so policisti iz Obrova proti Materiji ustavljali kombi ljubljanskih registrskih številk, vendar na znake policije ni ustavljal. Vozilo so ustavili pri odcepu za Rožice. Ugotovili so, da je voznik 24-letnik iz Novega mesta, v kombiju pa je bilo 13 državljanov Pakistana, 8  iz Somalije, 2 Iranca, ter po 1 državljan Afganistana in Indije. Od tega je bilo 12 mladoletnih. Vsi so prišli v Slovenijo nelegalno in vsi so zaprosili za
mednarodno zaščito. Vozniku je bilo odrejeno pridržanje.

Zvečer, ob 22.30, pa so policisti na vlaku iz Reke proti Ljubljani pri štirih tujcih odkrili ponarejene potne liste Tajvana. Zaradi utemeljenih razlogov za sum storitve kaznivega dejanja ponarejanja listin, jim je bila odvzeta prostost in bodo po usmeritvi Okrožnega državnega tožilstva Koper privedeni na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku v Kopru. Njihova identiteta se še ugotavlja, policijski postopki pa še potekajo.

Komentar uredništva:

Če smo v preteklih tednih lahko spremljali večji odstotek vrnitev migrantov na Hrvaško se očitno dogaja točno to, kar je na svoji zadnji tiskovni konferenci opozorila zdaj že nekdanja ministrica za notranje zadeve in sicer, da ilegalni migranti izkoriščajo našo azilno zakonodajo, nevladne organizacije pa jim pri tem pomagajo. O upravičenosti takega početja pa naj sodi vsak sam.

 

Uredništvo