Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je obvestil Osnovno šolo Ludvika Pliberška v Mariboru, da je eden od njihovih učencev pozitiven na novi koronavirus, je na spletni strani šole zapisala ravnateljica Lidija Todorović. Sošolci in razredničarka okuženega bodo v karanteni. Vsi ostali učenci lahko obiskujejo šolo. Učenec je bil menda brez znakov okužbe, testiran je bil, ker naj bi bila na okužbo pozitivna njegova mama.

NIJZ je opravil epidemiološko oceno tveganja. Ker so bila navodila NIJZ glede preventivnih ukrepov v celoti upoštevana, ni nevarnosti za druge učence, je zapisala Todorovićeva na spletni strani šole.

Zaradi varnosti in da bodo vsi bolj mirni, pa so se določili, da bodo sošolci in razredničarka v karanteni. Starši učencev, ki bodo v karanteni, bodo v kratkem dobili navodila glede izvajanja karantene. Vsi ostali učenci lahko obiskujejo šolo ob upoštevanju preventivnih ukrepov, kot je to bilo do sedaj.

“Vsi si želimo, da naša šola ne bi bila prva, kjer se je pojavil posamičen primer, a smo že tukaj. Upoštevali bomo vsa navodila in priporočila ter se medsebojno obveščali, kot tudi do sedaj. Razumljivo je, da smo vsi zaskrbljeni, saj se le počasi navajamo na drugačen način življenja in dela, ki ga je povzročil virus, in s tem postal del našega vsakdanjika. Želim, da bi nam s skupnimi močmi uspelo premagati tudi to izkušnjo in predvsem, da bi se vse dobro zaključilo za vse udeležene,” je še zapisala ravnateljica.

Na NIJZ so za STA pojasnili, da so se po ogledu šole in opravljenem epidemiološkem poizvedovanju iz previdnostnih razlogov odločili zapreti zgolj razred, ki ga je učenec obiskoval. Z drugimi otroki na šoli tesnega stika ni imel.

Šola je dobro poskrbela za ustrezne higienske ukrepe in danes po navodilu dežurnega epidemiologa predlagala, naj učenci tega razreda ostanejo doma, dokler ne prejmejo nadaljnjih navodil. Karanteno bodo predlagali za sošolce in razredničarko.

Trenutno pripravljajo obvestilo za starše, ki jih bodo tudi posamično telefonsko kontaktirali, so še pojasnili na NIJZ.

Stanje na dan 1.6.2020

Trend obolelosti s koronavirusom v Sloveniji na dan 1. 6. 2020 (00:00-24:00): – Št. testiranj: 659 – Št. pozitivnih: 2 – Št. hospitaliziranih: 5 – Št. oseb na intenzivni negi: 1 – Dnevno | skupno št. odpuščenih iz bolnišnice: 0 | 292 – Število umrlih: 0

Uredništvo