foto: gov.si

V okviru vojaške vaje Preskok 20, bo povečana prisotnost vojakov v obmejnem pasu občine Ilirska Bistrica, ki je za namen obveščanja javnosti izdala spodnje obvestilo:

 

 

 

Občina Ilirska Bistrica občanke in občane obvešča, da bo od ponedeljka, 11. maja 2020, pa do sredine junija na obmejnem pasu potekala vojaška pehotna vaja Preskok 20. Vaja bo potekala po ekoloških standardih in za prebivalce ne bo moteča.

Hvala za razumevanje!

Na srečanju, ki se je odvijalo 7. maja 2020, se je župan Občine Ilirska Bistrica Emil Rojc s predstavniki Slovenske vojske na čelu s poveljnikom sil brigadirjem Miho Škerbincem dogovoril za izvedbo vojaške vaje Preskok 20 na območju občine Ilirska Bistrica.Namen vaje Preskok 20 je povečati prisotnost Slovenske vojske in poglobitev sodelovanja z občino ter lokalno skupnostjo. Vaja bo potekala od 11. maja 2020 do sredine junija na obmejnem pasu bistriške občine.

Občina Ilirska Bistrica soglaša z uporabo občinskih zemljišč za vajo Preskok 20, Slovenska vojska pa bo za delovanje na privatnih zemljiščih potrebovala predhodna soglasja lastnikov zemljišč.Manjše pehotne enote Slovenske vojske bodo pri svojih aktivnostih uporabljale najvišje ekološke standarde in ne bodo moteče za lokalno prebivalstvo.

Vso morebitno škodo, ki bi nastala med urjenjem, bo poravnala Slovenska vojska.

Vse aktivnosti bodo potekale v skladu z varnostnimi ukrepi za preprečitev širjenja COVID-19.

Uredništvo