Pisal se je december 2018, ko je takratni predsednik Vlade RS Marjan Šarec v prednovoletnem intervjuju za nacionalno televizijo izjavil, da je šel na volitve z lastno stranko zato, da bi se zgodile kakšne spremembe, zato pa so potem tudi sledile menjave pod njegovo taktirko tako v vojski, policiji, NPU in še kje.

Pod Šarčevo vlado so odleteli vsi, ki niso pihali v njegov rog!

Danes je jasno, da so pod Šarčevo vlado leteli vsi takratni direktorji, vodje in načelniki ključnih državnih ustanov – prav vse je zamenjal z ljudmi, ki so bili blizu takratni politični opciji ali pa so v preteklosti za njih naredili takšne in drugačne usluge! Takratni vsemogočni (večno drugi) premier Marjan Šarec je za TV Slovenija na vprašanje o kadrovskih menjavah na vrhu vojske, policije in drugje odgovoril, da je ob volitvah obljubil spremembe in da mora kot nov človek na državnem parketu poskrbeti tudi za kadrovske spremembe, če želi kar koli spremeniti. “Gotovo se bo še kaj zgodilo tam, kjer je to potrebno,” je obljubljal decembra 2018.

Šarčeva vlada je tako najprej naredila čistko v vodstvu Slovenske vojske, policije in NPU. V SV je bil sicer kratek čas načelnik Generalštaba Alen Geder, ki pa ga je kmalu zamenjala Alenka Ermenc. 

Spodaj lahko vidite časovnico menjav, ki so potekale v času prejšnje vlade.

  • 20. 9. 2018: Funkcijo direktorja Uprave kriminalistične policije z 24. septembrom 2018 prevzame Boštjan Lindav. Njegov predhodnik Branko Japelj naj bi po poročanju medijev formalno odšel na delo v Srbijo.
  • 27. 9. 2018: Šarčeva vlada je z mesta direktorja Sove razrešila Zorana Klemenčiča. Za novega direktorja Sove je imenovala Rajka Kozmelja.
  • 4. 10. 2018: Šarčeva vlada razreši generalnega direktorja policije Simona Veličkega. S 5. oktobrom 2018 je za vršilko dolžnosti generalnega direktorja policije imenovala mag. Tatjano Bobnar.
  • 11. 10. 2018: Vlada Marjana Šarca je z mesta generalnega direktorja Obveščevalno varnostne službe Ministrstva za obrambo (OVS) razrešila Franca Trbovška. Za novega generalnega direktorja je za obdobje petih let je imenovala Dejana Matijeviča.
  • 27. 11. 2018: Vlada Marjana Šarca je  z mesta načelnika Generalštaba Slovenske vojske razrešila Alana Gederja. Na njegovo mesto je z dnem 29. november 2018 imenovana Alenko Ermenc.
  • 1. 6. 2019: Vodenje Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) prevzel dosedanji direktor urada za preprečevanje pranja denarja Darko Muženič. Dosedanjemu direktorju NPU Darku Majheniču je petletni mandat potekel konec lanskega leta, odtlej pa je NPU vodil kot vršilec dolžnosti.
  • 7. 11. 2019: Vlada je na dopisni seji za direktorico Urada RS za preprečevanje pranja denarja imenovala vršilko dolžnosti Branko Glojnarič, mandat nastopila 1.12.2019. Vlada je s tega položaja razrešila Muženiča, ki bi se mu mandat na čelu tega organa v sestavi ministrstva za finance iztekel 21. februarja 2023, a je podal odstopno izjavo in z junijem prevzel vodenje Nacionalnega preiskovalnega urada.

Zadeva se je obrnila in LMŠ je zaskrbljena

In ker sedanja vlada menja oblast v vojski in policiji je LMŠ zaskrbljena. Njihova “lažniva” Jera (nadimek jo spremlja iz časov, kjer je lažno obtožila Janeza Janšo), je ob zamenjavi prvega človeka NPU dejala da gre za še eno v celi seriji kadrovskih menjav SDS na preiskovalnih organih. Pri tem pa poudarila: “Menjava je izven zakonodaje, gre za hudo vmešavanje politike v neodvisne organe,” ki preiskujejo tudi posle strank SDS, ki te menjave tudi izvaja. “V LMŠ smo zelo zaskrbljeni, kako nemo določene koalicijske partnerice opazujejo ta politični stampedo, ki ga izvaja SDS.” 

Sprenevedanje stranke LMŠ se torej nadaljuje po sistemu: “Mi lahko, vi pa ne morete!” Do kdaj še?

Članek je bil prvotno objavljen TUKAJ.

Uredništvo