Če mislite, da ste že videli vse, potem se motite. Dnevi vlade Marjana Šarca v boju zoper koronavirus, so bi bili zares, kratko in mali smešni, če ne žalostni.

Kronološko smo Šarčeve neumnosti razvrstili v nekakšno razpredelnico:

2. decembra 2019 Marjan Šarec ob pobudi za ukrepanje zoper koronavirus izreče besede:  “Na dolgi rok smo vsi mrtvi.”

13. februar 2020  Slovenija  Kitajski za pomoč v boju proti novemu koronavirusu pošlje 1,2 milijona zaščitnih mask. Poleg tega je za nujno človekoljubno pomoč namenila prispevek Svetovni zdravstveni organizaciji v višini 60.000 evrov. Šarec zaukaže Počivalšku, da je treba nazaj zapolniti skladišča z maskami do decembra 2020.
22. februar 2020 V Italiji razmere postanejo že dramatične, zato Janez Janša zahteva sklic Sveta za nacionalno varnost. Poleg sklica SNAV Janša zahteva tudi ustanovitev nacionalnega kriznega štaba, predstavitev pripravljenih ukrepov in sprotno in resnično obveščanje javnosti.
27. februar 2020 O pozivih, da mora zapreti meje in aktivirati Civilno zaščito, Šarec odvrne: “Tisti, ki so pozivali k zaprtju meja, le širijo paniko.”
2. marec 2020 Šarec se norčuje iz zdravnikov: “Izjava, da se zdravniki bojijo virusa, je legitimna, ne prispeva pa k umirjanju javnosti.”
5. marec 2020 V Sloveniji je prvi znani primer okužbe s koronavirusom, iz stroke pa prihajajo resna opozorila. Šarec izjavi: “Gre za lažne novice, prihajajo pa te lažne novice seveda iz političnih sfer, dobro znanih.” Medtem v sosednji Italiji že preštevajo mrtve, teh je toliko, da njihova trupla odvaža že vojska.
 8. marec 2020 Na novinarski konferenci Šarec izjavi: “Zaenkrat še okužba ni nastala na območju Republike Slovenije.” Čeprav imamo ta dan v Sloveniji že 16 okuženih s koronavirusom, Šarec vztraja: “Še zdaleč nimamo epidemije. Ni bilo potrebe, da bi SNAV sklical prej!” Kdaj pa bi bil potem pravi čas, g. Šarec?! Na nacionalni televiziji izjavi: “Ko bo čas za to, bomo tudi to razglasili.”
9. marec 2020 Vlada pravi, da še ni čas za zapiranje vrtcev in šol. Aleš Šabeder, takrat minister za zdravje, na novinarski konferenci izjavi: “Splošno zapiranje vrtce in šol zaenkrat pri ocenah stroke in tudi sveta še ni potrebno.”
11. marec 2020 Zaradi izbruha virusa v Šmarjah pri Jelšah župan Matija Čakš ukaže zaprtje šol, minister za šolstvo dr. Jernej Pikalo pa naslednji dan, 12. marca 2020, napade župana na Radiu Slovenija, češ da “župani nimajo nobene zakonske podlage za zapiranje šol”.
12. marec 2020 Šarec le pove, da bodo razglasili epidemijo – a ne zaradi zdravja prebivalstva. Zakaj potemtakem? “Mi jo bomo razglasili zaradi lažje organizacije dela,” izjavi na novinarski konferenci.

Pride nova vlada

13. marec Priseže vlada Janeza Janše. Takrat je Janša poudaril, da se mora nova vlada še isti trenutek začeti ukvarjati z urgentno zadevo, t.j. koronavirus in da bodo že na prvi seji vlade,  začeli sprejemati dodatne ukrepe za zajezitev novega virusa.
14. marec Vlada v Zavodu Republike Slovenije za blagovne rezerve naleti na prazna skladišča zaščitne opreme. Opreme ni dovolj niti za zdravnike, kaj šele za druge prebivalce Slovenije.
Še pomnite tovariši? Kdo je potemtakem “zamočil” v boju zoper koronavirus?
Članek je bil prvotno objavljen tukaj.
Uredništvo