Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja, da trenutno “ni dokazov”, da so ljudje, ki so okrevali od COVID-19 in razvili protitelesa, zaščiteni pred drugo okužbo s koronavirusom. V znanstvenem povzetku je agencija Združenih narodov vlade v soboto opozorila, da ljudem, ki so bili okuženi, naj ne izdajajo “imunitetnih potnih listov” ali “potrdil brez tveganja”, saj njihove točnosti ni mogoče zagotoviti. 

Praksa bi lahko dejansko povečala tveganje za nadaljnje širjenje virusa, saj bi lahko ljudje, ki so si opomogli, prezrli nasvete glede standardnih varnostnih ukrepov proti virusu.

“Nekatere vlade predlagajo, da bi odkrivanje protiteles proti virusu SARS-CoV-2, ki povzroča COVID-19, lahko predstavljalo osnovo za “imunitetni potni list” ali “potrdilo brez tveganja”, ki bi posameznikom omogočilo potovanje ali da se vrnejo na delo ob predpostavki, da so zaščiteni pred ponovno okužbo,” pojasnjujejo pri WHO. “Trenutno ni dokazov, da so ljudje, ki so okrevali od COVID-19 in razvili protitelesa, zaščiteni pred drugo okužbo,” so poudarili.

WHO bo nadaljeval s preučevanjem

V Čilu so prejšnji teden dejali, da bodo ljudem, za katere se šteje, da so okrevali od bolezni, izročili “zdravstvene potne liste”. Ko jih bodo pregledali in ugotovili, ali so razvila protitelesa, zaradi katerih bi bili imuni na virus, se bodo lahko ti takoj pridružili delovni sili. WHO je v povezavi s tem dejal, da nadaljuje s pregledom dokazov o odzivih protiteles na virus, ki se je pojavili v osrednjem kitajskem mestu Wuhan konec lanskega leta.

Foto: epa

Po poročanju agencije Reuters naj bi bilo po vsem svetu z novo koronavirusom okuženih 2,9 milijona ljudi, preko 207 tisoč pa jih je umrlo. Večina raziskav je pokazala, da imajo ljudje, ki so si opomogli od okužbe, protitelesa proti virusu, navaja WHO. Vendar pa imajo nekateri od njih zelo nizko raven nevtralizirajočih protiteles v krvi, “kar kaže na to, da je celična imunost lahko tudi kritična za okrevanje”, dodajajo.

Avtorica Hana Murn, članek je bil prvotno objavljen tukaj.