Potem, ko se je prejšnji teden začela čistka na socialnih omrežjih, v kateri so bili žrtve pretežno politično desni uporabniki Twitterja in ostalih socialnih omrežij, Parler pa se je izkazal za hudo pomankljivega nepripravljenega in nezavarovanega, na Gabu poročajo o za 750-odstotkih večji aktivnosti kot ponavadi. Parler, po drugi strani, se je v roku manj kot enega tedna izkazal za katastrofo. Po poročanju The Telegraph je izvršni direktor Parlerja John Matze priznal, da so sprva mislil, da bodo lahko v roku enega tedna nadaljevali s svojim delom a zdaj verjame, da je ta zgodba končana. Po odstranitvi aplikacije iz Applove in Googlove trgovine je sodelovanje s podjetjem v ponedeljek zjutraj odpovedal tudi Amazon Web Service. Sledili so še ponudnik storitev za avtentikacijo sporočil Twilio, in ZenDesk, čigar programsko opremo je Parler uporabljal za obravnavo pomoči uporabnikom. Skupina Hacker Quarterly pa poroča, da so hekerji Crash Overdrive uspeli dobiti dostop do vseh podatkov uporabnikov in njihovih objav na Parlerju. Zahvala gre ravno sporočilu za javnost podjetja Twilio, ki je omogočilo hekerjem, da so kreirali na milijone lažnih računov administratorjev.

Gab.com je svobodi govora prijazno socialno omrežje, ki je postalo dostopno uporabnikom leta 2017. Od samega začetka so se bili prisiljeni soočati z napadi s strani levice, ki jih je na vsak način želela uničiti. Na tak način so se morali sami v kratkem času naučiti nekaj pomembnih lekcij, zaradi česar lahko danes še vidno operirajo, medtem ko je Parler po hitrem postopku pogorel.

“Promet se je v zadnjih 24 urah poveča za 753 odstotkov,” so zapisali pri Gabu v odgovor na vprašanje o počasni hitrosti nalaganja. “Več deset milijonov obiskov.” Podjetje, ki ga uvrščajo v tabor Alt-tech je po poročanju Breitbarta že napovedalo, da bodo v kratkem usposobili še deset dodatnih strežnikov, kar naj bi po njihovih ocenah zadostovalo povečanemu prometu na spletni strani.

Gab je bil prva alternativa Twitterju, ki je zagovarjala svobodo govora. Pri tem so zavzeli v današnjem svetu dokaj skrajno držo, saj je na socialnem omrežju dovoljeno vse kar je legalno z izjemo pornografije. Po drugi strani ne tolerirajo zakonsko prepovedane vsebine in groženj z nasiljem. Sami uporabniki pa lahko dodatno upravljajo z vsebino, ki jo bodo prejemali s pomočjo posameznih besednih filtrov in blokad, neprimerno vsebino pa lahko prijavijo.

Naredite svoje
Aplikacija za mobilne telefone je že več let prepovedana tako v Applovi kot Googlovi spletni trgovini. Nekaj, kar so te dni izkusili tudi pri Parlerju, a za razliko od slednjega, Gab uspeva navkljub temu. Spletna stran ne gostuje na tujih strežnikih, temveč imajo svoje lastne. Ravno tako so naredili svoj lasten mobilni telefon.

V svojih prizadevanjih za svobodo govora pa so razvili tudi dodatek za spletne brskalnike imenovan Dissenter (v prevodu disident), ki uporabnikom omogoča komentiranje na vsaki spletni strani na internetu, tudi tistih, ki drugače nimajo omogočenih spletnih komentarjev. Ko sta Google in Mozzila prepovedala rabo vtičnika na Chromu in Firefoxu, je Gab razvil še lasten spletni brskalnik, ravno tako imenovan Dissenter.

Fox Business je v nedeljo, 10. januarja 2021 poročal, da je po trajnem suspenzu ameriškega predsednika Donalda Trumpa na Twitterju, Gab začel beležiti 10 tisoč novih registriranih uporabnikov na uro.

Gab je na svoj lasten način pokazal, da je možno uspeti navkljub poskusom cenzure in onemogočanja s strani močnejših na vsakem koraku. Do rezultatov niso prišli čez noč. Na tej svoji poti so občasno tudi zašli, a izkušnje so jih naučile, da če želijo nekaj doseči, morajo to storiti sami, ne da bi se zanašali na druge.

Uredništvo, prvotno objavljeno tukaj.