Z včerajšnjim dnem je pričel veljati interventni zakon ki predvideva odvzem 200 medvedov in 11 volkov iz narave.

Po predlogu bi se od 200 medvedov, kolikor jih predvideva zakon, 175 odstrelilo, lovci pa imajo čas za odstrel do konca aprila 2020. Ostalih 25 pa se predvideva kot izguba zaradi drugih vzrokov. Volkove naj bi lovci streljali od uveljavitve zakona do konca januarja 2020 ter nato še v septembru 2020.

Odstrel se do zdaj ni izvajal, saj je upravno sodišče na pobudo naravovarstvenih organizacij vse odločbe za odstrel razveljavljalo.

Ker pa sta se zaskrbljenost in jeza ljudi, med drugim kmetov, zaradi povečanega števila srečanj in napadov medvedov in volkov na živali, se je vlada odločila za predlog interventnega zakona in v obrazložitvah navedla, da se po podatkih zavoda za gozdove kaže povezava škodnih primerov in lokacij intervencijskih klicev z lokacijami predvidenih odstrelov po lovsko upravljavskih območjih ter da meja, ko je družba pripravljena sprejemati rjavega medveda in volka pada.

To velja še posebej, če vemo, da so v preteklih tednih krožile informacije, da so morali otroci iz vrtca, na sprehod hoditi v spremstvu oboroženih lovcev.

Eden izmed prebivalcev Loške Doline, je na facebook-u objavil naslednji zapis s fotografijo:

“Dober medved je medved na krmišču. Pa da ne bo kdo mislil, da krmo in vzdrževanje, plačuje država ali Društvo za osvoboditev živali. To gre iz žepov zanesenjakov, ki želimo medvede obdržati gozdu. Eni krmijo potepuške muce drugi medvede.”

Fotografija osebe Marko Gorše.
Uredništvo