Za 50 litrov dizla je v Sloveniji treba odšteti 71,30 evra, medtem ko lahko na Hrvaškem pri enaki količini privarčujemo 9,3 evrov. Poln 50-litrski dizelski rezervoar bo pri naših južnih sosedih namreč znašal 62 evrov.

 

Poslanec Franci Kepa je na ministra za okolje, podnebje in energijo, mag. Bojana Kumra naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s ceno dizla.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Na Hrvaškem so cene bencina in dizla precej nižje od cen pogonskih goriv v Sloveniji. Bencin in dizel sta se po odločitvi hrvaške vlade pocenila za osem centov na liter, zato stane liter dizla na Hrvaškem 1,240 EUR. V Sloveniji pa liter dizla stane 1,426 EUR. Te cene pa veljajo do vključno 6. julija 2023. Se pravi na Hrvaškem plačujejo cca. 18 centov manj za liter dizla kot pri nas.

Za 50 litrov dizla je tako v Sloveniji treba odšteti 71,30 evra, medtem ko lahko na Hrvaškem pri enaki količini privarčujemo 9,3 evrov, poln 50-litrski dizelski rezervoar bo pri naših južnih sosedih namreč znašal 62 evrov. Zato je razumljivo, da bodo Slovenci, ki živijo blizu hrvaške meje, hodili točit dizel k sosedom. Na mediteranskih trgih je moč zaznati pocenitve pri dizlu, vendar je v Sloveniji še vedno dizel dražji kot na npr. že omenjeni Hrvaški. Slovenija je v zadnjih dveh mesecih dvigovala trošarino po obdobjih, ko se je dizel na trgih pocenil. Mislim, da ne moremo biti ponosni na rezultate te vlade.

Glede na hvalisanje predsednika vlade dr. Goloba o nizkih cenah pogonskih goriv v Sloveniji, me zanima:

  1. Zakaj imamo v Sloveniji še vedno dražji dizel kot na Hrvaškem?
  2. Zakaj se ne regulira cena pogonskih goriv tako, da bi imeli najnižjo ceno pogonskih goriv v Evropi?

 

Spletno uredništvo,

Vir: sds.si