Poslanec in član preiskovalne komisija o ugotavljanju domnevnega finančnega izčrpavanja podjetja GEN-I, domnevno spornih praks v zvezi s podjetjem STAR SOLAR d.o.o., domnevnega nezakonitega financiranja politične stranke GIBANJE SVOBODA in domnevnega nezakonitega financiranja volilne kampanje GIBANJA SVOBODA za redne volitve poslancev v Državni zbor Republike Slovenije leta 2022 Žan Mahnič je na današnji novinarski konferenci predstavil določitev prič in preiskovalnih dejanj, zaradi katerih nekateri poslanci Gibanja Svoboda niso več člani preiskovalne komisije.

 

Poslanec Žan Mahnič je na začetku novinarske konference povedal, da trenutno še naprej poteka seja parlamentarne preiskovalne komisije, katero pa poslanci SDS, ki so člani oziroma nadomestni člani komisije, obstruirajo. Razlog za to je, da preiskovalna komisija nima več predsednika preiskovalne komisije in tudi ne več nekaterih članov.

Zakon o parlamentarni preiskovalni komisiji je jasen. V 3. členu jasno piše, da v preiskovalni komisiji ne sme sodelovati poslanec, če je preiskovanec ali priča v zadevi, ki se preiskuje. V 12. členu Poslovnika parlamentarne preiskovalne komisije pa piše, da mora preiskovalna komisija opraviti pripravljalna preiskovalna dejanja, obvestiti javnost o opravljenih pripravljalnih preiskovalnih dejanjih, postaviti vprašanja državnim organom v zvezi s parlamentarno preiskavo ter sprejeti in izvesti dokaze, če to zahteva najmanj tretjina članov preiskovalne komisije.

Kot je pojasnil Žan Mahnič, je članov komisije 14, 5 članov pa je danes s tretjinsko zahtevo, o kateri se ne razpravlja, o kateri se ne glasuje, ampak je odločeno in tako velja, določila izvedbo pripravljalnih preiskovalnih dejanj.

V nadaljevanju je izpostavil, da smo predlagali dokazni sklep, s katerim smo določili 70 prič za to preiskovalno komisijo. Med temi pričami je tudi Tomaž Lah, predsednik preiskovalne komisije in pa nekateri poslanci Gibanja Svoboda. S tistim trenutkom, ko je bila zahteva vložena s podpisi tretjine poslank in poslancev parlamentarne preiskovalne komisije, priče ne morejo več sedeti v dvorani, kaj šele razpravljati ali voditi komisije.

Izpostavil je tudi potezo SDS zoper poslanca Gibanja Svoboda, ki je zlorabil svoj položaj:

“Tomaž Lah ni več član preiskovalne komisije pa kljub temu še zdaj vodi komisijo, kar je zloraba uradnega položaja. In v SDS že razmišljamo o tem, da bomo Tomaža Laha tudi kazensko ovadili.”

Spomnil je tudi na identičen primer znotraj neke druge preiskovalne komisije, katere član je bil sam:

“Ko sem bil jaz določen za pričp v zadevi preiskovalne komisije, ki jo je vodila Mojca Šetinc Pašek, sem moral ustati in oditi iz dvorane, enako bi morali narediti našteti poslanke in poslanci Gibanja Svoboda pa so se odločili, da še naprej vztrajajo na seji, kar je nezakonito.”

V zaključku novinarske konference je dejal, da poslanci Svobode zlorabljajo parlamentarno preiskovalno komisijo in da so morebitni sklepi, ki so sprejeti ali bodo danes sprejeti, neveljavni.

“Ta preiskovalna komisija mora sedaj dobiti novo vodstvo, mora dobiti nove člane. Jaz sem v postopkovnem predlogu predlagal, da kolega Rado Gladek, ki je podpredsednik preiskovalne komisije to sejo odpelje naprej, potem pa tudi obvesti predsednico parlamenta, da Gibanje Svoboda imenuje nove člane, vendar je Tomaž Lah dobesedno priklenjen na tisti stolček.”

 

Spletno uredništvo,

Vir: sds.si