Slovenija do nadaljnega zapira oziroma omejuje vse nenujne storitve, ukrepi stopijo v veljavo v najkrajšem možnem času oziroma takoj, ko pristojna ministrstva tehnično pripravijo in objavijo uredbe. Prosimo vse za razumevanje in upoštevanje ukrepov,” je po današnji seji kriznega štaba preko Twitterja sporočil predsednik vlade Janez Janša.

Vlada Janeza Janše je danes ob seji kriznega štaba za obvladovanje epidemije novega koronavirusa nocoj po pričakovanjih že sprejela prve ostre ukrepe. Tako se s ponedeljkom začasno ustavlja javni potniški promet, stekli bodo tudi nadzori izvajanja preventivnih ukrepov v trgovinah. Obeta pa se tudi prepoved obratovanja lokalov.

Novi obrambni minister Matej Tonin je po seji dejal, da so sprejeli nove ukrepe za omejitev javnega življenja, “predvsem, kar se tiče lokalov in javnega prometa“. S ponedeljkom bo začasno ustavljen avtobusni in železniški javni potniški promet. Ta se bo popolnoma ustavil v noči z nedelje na ponedeljek, enako velja za obratovanje gondol. Izjema bodo taksi prevozi za najnujnejše stvari, je ob odhodu pojasnil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. “Zaustavitev javnega prometa je nujen ukrep, če želimo učinkovito zajeziti okužbo,” je poudaril.

Janez Janša

@JJansaSDS

– Slovenija do nadaljnega zapira oziroma omejuje vse nenujne storitve, ukrepi stopijo v veljavo v najkrajšem možnem času oziroma takoj, ko pristojna ministrstva tehnično pripravijo in objavijo uredbe. Prosimo vse za razumevanje in upoštevanje ukrepov.

Eden od ukrepov boja proti koronavirusu bo tudi prepoved obratovanja lokalov, je napovedal zdravstveni minister Tomaž Gantar, a ni razkril, kdaj naj bi začela veljati.

Janez Janša

@JJansaSDS

pravkar sprostil celotno količino zaščitne opreme iz blagovnih rezerv. Distribucija prioritetno v zdravstvene ustanove ter Domove za starejše. https://twitter.com/mladizdravniki/status/1238903098594263046 

Mladi zdravniki@MladiZdravniki

Na vlado smo pravkar poslali dopis s pozivom, da se zdravstvene delavce zaščiti z ustrezno zaščitno opremo, kot je predvideno po WHO smernicah. V kolikor bomo zboleli zaposleni v zdravstvu, ne bomo mogli nuditi oskrbe obolelim. @vladaRS https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/112656/9789241507134_eng.pdf?sequence=1&isAllowed=y 

View image on Twitter
View image on Twitter
Uradni govorec vladnega kriznega štaba postal sekretar iz osamosvojitvene vojne

Nocoj so imenovali tudi uradnega govorca vladnega kriznega štaba. To je postal Jelko Kacin, ki je bil v osamosvojitveni vladi republiški sekretar za informiranje in je med slovensko osamosvojitveno vojno zaslovel z vsakodnevnimi novinarskimi konferencami. Tudi pozneje je bil politično aktiven, med drugim kot evropski poslanec ter slovenski veleposlanik pri zvezi Nato v Bruslju. Po zaključku seje je Kacin napovedal, da bo v nedeljo potekal sestanek z direktorji vseh bolnišnic in zdravstvenih domov glede razmer na terenu.

Jelko Kacin. (Foto: STA)

V prihodnjih dneh kontrole in dodatni zaščitni ukrepi

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec pa je v izjavi po seji za Odmeve na Televiziji Slovenija ponovila, da ni pričakovati, da bi v Sloveniji prišlo do izpada kakih pomembnih prehrambenih izdelkov. Kot potencialen problem pa je označila dejstvo, da prodajalci v trgovinah delajo brez zaščitnih mask in rokavic ter da kupci očitno ne upoštevajo higienskih priporočil za preprečevanje širjenja virusa. Kot je pojasnila, se o tem pogovarjajo tudi s trgovinsko zbornico, na seji kriznega štaba pa so spregovorili tudi o možnosti zaostritve ukrepov ter uvedbi kontrol nad izvajanjem preventivnih ukrepov. “V prihodnjih dneh je pričakovati kontrole. Morda tudi ukrepe, s katerimi bomo striktno predpisali uporabo zaščitnih ukrepov,” je napovedala Pivčeva.

Aleksandra Pivec (Foto: STA)

Do 14. ure je bilo v Sloveniji potrjenih 181 okužb s koronavirusom. Opravljenih je bilo 5369 testiranj. Umrla pa je tudi ena oseba iz rizične skupine, ki je bila okužena s koronavirusom. Šlo naj bi za oskrbovanca doma za starejše v Metliki. Aktualni podatki s podatki o številu okužb in smrti zaradi koronavirusa, ter okužbah po regijah in starostnih skupinah so na voljo na: https://infogram.com/okuzbe-v-sloveniji-1hxr4z1voelo2yo

Članek je bil prvotno objavljen tukaj.

Uredništvo